hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP, "4 4 4" için yeniden Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

    CHP, 4 4 4 için yeniden Anayasa Mahkemesine gidiyor
    expand

    CHP, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda "4 4 4" olarak bilinen kanunun esas bakımından iptali için bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

    CHP, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda "4 4 4" olarak bilinen yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması stemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

    Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ilk maddelerinden itibaren Anayasa'ya aykırılıklar taşıdığını öne sürdü.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okula başlama yaşının okul öncesi eğitime başlama yaşı olan 5'e inmesinin, devletin çocukları koruma yükümlülüğüne ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi aracılığıyla Anayasa'nın 90. maddesine aykırı olduğunu savunan Tarhan, "Özellikle küçüklerin el kasları dahi gelişmeden yazı öğrenmeleri, bedensel ve zihinsel gelişmelerini tamamlamadan okul öncesi eğitim hakkı ve sosyalleşmeden yoksun kılınarak, okula başlamaları Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır" dedi.

    Yasanın eğitimi kesintili hale getirdiğini anlatan Tarhan, bunun aynı ülkede birbirine yabancılaşan bireyler yaratma amacına hizmet edeceğini savundu.

    Tarhan, yasanın farklı kutuplu toplum yaratma tehlikesi bulunduğunu da öne sürerek, düzenlemenin başta eğitim birliği olmak üzere devrim yasalarına aykırı olduğunu savundu.


    Aynı okulda özellikle tarihi geçmişi ve kültürel bağları farklı yorumlayarak birbirine yabancılaşan bireyler yaratma tehlikesi olduğunu da dile getiren Tarhan, "Yasa çocuk gelinler, yoksul erkek çocukların çıraklığa mahkum edilmesi gibi sonuca yol açabilir, çocuk istismarı tehlikesini artırır. Dünya uygulamasında mesleki eğitim yaşının 15-16 olması ve 18'e çekilmesi tartışılırken, bizde 9-10'a indirilmesi Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Asıl hedef Anayasa'nın 2. maddesi"

    Tarhan, ilköğretim kurumlarının 4 yıllık ilkokul ve imam hatipleri de kapsayan 4 yıllık ortaokullardan oluşmasına, ortaokul ve liselerde Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatının isteğe bağlı seçmeli ders olmasına imkan veren 9. maddeyle, 9 ve 10 yaşlarındaki çocuklara dayatma uygulanmasının söz konusu olduğunu söyledi.

    Emine Ülker Tarhan, şöyle devam etti: "Düzenlemenin bu yaş grubundaki bir çocuk üzerinde ağır baskı yaratması, rasyonel eğitime ve BM çocuk Hakları Sözleşmesi itibariyle Anayasa'nın 90. maddesine ve laik devlet ilkesine aykırıdır. Laik devlet, tüm dinlere eşit mesafededir. Bu yasayla, farklı dinlere mensup yurttaşlarımızın bu ülkede yaşadığı unutulmuştur. Düzenleme, Anayasa'nın 42. maddesindeki eğitimin çağdaş eğitim esaslarına göre yapılacağı kuralına aykırıdır. Bu hüküm, din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır. Laik bir devlette dinle devlet arasında aidiyet kurulamaz. Kendi ideolojisine uygun nesiller yetiştirmek amacıyla devleti ve yasaları kullanmak özellikle din istismarıdır; devletin diğer inançları dışlayarak, salt bir inanca öncelik tanıması anlamına gelir. Anayasa'nın 10. ve 24. maddesine aykırıdır. Din eğitimi kişilerin isteğine ve küçüklerin yasal temsilcilerinin talebine bağlıdır. İsteğe bağlı dersle seçmeli ders kavramı tamamen birbirinden farklıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Yasanın uygulanması toplumda huzursuzluk ve kutuplaşmanın artacağını iddia eden Tarhan, "Bu, iktidarın siyasi projesine küçükleri ve aileleri din üzerinden alet etmesidir. Hiçbir ders kanunla düzenlenmezken bunun kanunla düzenlenmesi ve tahkim edilmesi, bir şekilde koruma altına alınması, dolaylı olarak saklı bir amaca, ideolojik projeye özel önem atfedilerek, aslında hedefin Anayasa'nın 2. maddesi olduğuna karine teşkil etmektedir. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin 9. maddesine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

    Bu yasayla herkesin inancını açıklamak zorunda bırakıldığını öne süren Tarhan, "Bununla da yetinilmeyip ölçmeye kalkmaktadır. Çocukları anne ve babanın etkisinden çıkartarak, belirli bir inanç ya da görüşü aşılamak suretiyle sistematik şekilde belirli bir görüş doğrultusunda eğitmek anlamına gelir. Tek tip insan yetiştirmek isteyen tüm baskıcı rejimler bu yöntemi kullanmak ister" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow