hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SMS ile işten çıkartıldılar

    SMS ile işten çıkartıldılar
    expand

    İzmir'de banliyö hattında çalışan sendikalı makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlileri toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı. İZBAN ise sefere çıkmayan 13 makinisti, 'yasa dışı eylem' gerekçesiyle telefon mesajıyla işten çıkardı.

    TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN A.Ş. tarafından işletilen banliyö hattında çalışan sendikali 197 makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlesini kapsayan ve geçen Mayıs ayında başlayan toplu iş sözleşlerindeki uyuşmazlık, banliyö hattında kriz çıkardı.

    Toplu iş sözleşmesindeki anlaşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kurulu'na giden dosya üzerinde sendika ve İZBAN A.Ş. arasında görüşmeler sürerken, bu sabah çalışanlar iş bırakma eylemi başlattı.

    Sabah ilk göreve başlayacak 13 makinist sefer yapacak trenlerin başına gitmelerine karşın işbaşı yapmadı.

    Bu nedenle Aliağa-Menderes hattı arasındaki seferlerle işine ve okuluna giden İzmirliler mağdur oldu. İstasyonlarda yığılmalar meydana geldi. İZBAN A.Ş. yönetimi acil olarak kadrolu makinistlerın dışında hizmet ihalesiyle yıllık sözleşmeyle görev yapan, aynı zamanda eğitici de olan TCDD'den emekli deneyimli makinistleri devreye soktu.

    İş akidleri fesh edildi

    İZBAN A.Ş. yönetimi ilk vardiya olan ve sefere çıkmayan ilk 13 makiniste, daha önce THY'de yaşandığı gibi telefon mesajıyla işlerine son verildiğini bildirdi.

    Mesajda, "Sabah çalıştarmınız gereken trenleri yasadışı grev eylemine bağlı olarak uyarılarımıza rağmen toplu olarak çalıştırmamaktasınız. İş akdiniz ihbarsız ve tazminatsız olarak fesih edilmiştir" yazıldı.

    Eylem yaptılar

    İş akidlerinin feshedilmesinden sonra eylem yapan İZBAN çalışanları Genel Müdürlük kapısı önünde toplandı.

    Eylemci 80 personel, Genel Müdürlük'ten yapılacak açıklamayı bekledi.

    Eylemci personel basın mensuplarına maaşlarının 950 TL gibi düşük bir ücret olduğunu, taşeron şirkette çalışan emekli TCDD makinistlerinin kendilerinin bir kat fazla 1800 TL aylık ücret aldıklarını söyledi.

    Kendilerinin de aynı aylık ücreti istediklerini belirten eylemciler İZBAN A.Ş. yönetimini zam oranı bile teklif etmediğini, Yüksek Hakem Kurulu'ndan gelecek rakamın hayata geçeceğini, bununda düşük olacağını açıkladı.

    İZBAN A.Ş. yönetimiyle kısa bir görüşme yapan eylemci işler, yöneticilerin işten çıkarılan 13 makinisten kesinlikle geri işe alınmayacağını açıkladığını belirtti.

    Kendilerinden işlerine geri dönmelerinin istendiğini belirten eylemciler, hiçbirinin sefere çıkmaması durumunda İZBAN A.Ş.'nin gerekirse seferlere 6 ay ara verebilecekleri söylediğini açıkladı.

    Yaptıkları eylem nedeniyle 13 kişinin işten çıkartılması ve geri alınmaması nedeniyle kendilerinin de işe geri dönmeme ve istifa kararı aldıklarını açıklayan eylemciler aileleriyle birlikte Büyükşehir Belediyes önünde eylem kararı aldıklarını bildirdi. Eylemciler, "13 arkadaş geri gelmeyecekse hiçbirimiz yokuz" dedi.

    İzmirliler mağdur oldu

    İZBAN A.Ş yönetimi ise önce yazılı açıklama, ardında da Genel Müdür Sebahattin Eriş ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev yaptıkları basın toplantısıyla krizle ilgili bilgi verdi.

    İZBAN A.Ş. yönetimi makinistlerin, toplu iş sözleşmeleriyle ilgili görüşmelerin neticesini beklemeden, önceden bilgi vermeden ve kanunlara aykırı olarak görev bölgelerine gelmeyip trenleri çalıştırmamalarının İzmirliyi mağdur ettiği, böyle bir kaos yaratmaya kimsenin hakı olmadığı açıklandı.

    THY de SMS ile işten çıkarmıştı

    Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM'nin gündemine geleceği haberi üzerine Türk Hava Yolları çalışanları iş bırakma eylemi yapmış, yönetim de eyleme katılanları cep telefonlarına gönderdiği SMS ile işten çıkarmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow