hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ADOB sezonun 2'nci yarısına hazır

    ADOB sezonun 2nci yarısına hazır
    expand

    Başkentli sanatseverlerle ekim ayında buluşan Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), 2011-2012 sanat sezonunun ilk yarısında 68 temsil verdi, 36 bin seyirci ağırladı. ADOB, geçen yılın aynı dönemine göre doluluk oranını da yüzde 6 artırdı.

    ADOB Müdürü Erdoğan Davran, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, sanat sezonunun açılışına denk gelen ekim ayında ailelerde okul telaşı olduğunu ve kültür sanat etkinliklerine katılımın azaldığını söyledi.

    Bu yıl aksi bir durumun yaşandığını, ekim ayını neredeyse dolu geçirdiklerini anlatan Davran, "Sezonu yüksek seyirci sayısına ulaşan Notre Dame'ın Kamburu ile açtık. Bir Türk operası olan Ali Baba ve Kırk Haramiler ile devam ettik. Geçen sezon prömiyerini yaptığımız Tosca Operasını yeniden izleyiciyle buluşturduk. Tüm temsillerimiz dolu ve sanatsal olarak üst seviyede gerçekleşti" dedi.

    Ekim-Aralık döneminde doluluk oranlarını geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 6 artırdıklarını bildiren Davran, şunları kaydetti:

    "Aralık ayının sonuna kadar toplam 68 temsil verdik. Her ay 23 temsil gibi bir ortalama söz konusu. Bunlara yurt içi ve dışı turnelerimiz dahil değil. Aynı dönemde seyirci sayımız 36 bin oldu.

    Yazın yaptığımız tadilatlarda 100 koltuğumuz eksilmesine rağmen seyirci sayımızı 4 bin 500 artırdık. Ankara Müdürlüğü kurulduğunda yüzde 60 olan seyirci yüzdemizi bugün yüzde 95'lere ulaştırmış durumdayız. Her yıl sonuna bir hedef koyuyoruz ama salonların kapasitesiyle sınırlı bir hedef.

    Ankara operası gerek ilan panoları, gazete ilanları ve basının desteğiyle sesini geniş kitlelere duyuruyor artık. Ankara halkının özlemini çektiği eserleri büyük bir başarıyla sergiliyoruz. ABOD, kurulduğu 2009'dan bu yana hem seyirci grafiğini hem temsil sayısını hem de temsillerin sanatsal niteliğini sürekli artırma çabasında."

    "Her ay düzenli bir temsil çıkarıyoruz"

    Temsil biletlerinin internette ve gişelerde satışa çıktığı andan itibaren tükenmeye başladığını, bir eseri izlemek isteyen seyircinin takibini çok öncesinden yaptığını dile getiren Davran, "Bu konuda hem çok üzülüyorum bir bakıma da seviniyorum. Bu başarının simgesi. Opera salonumuz 600 kişilik, biletler internete çıktığı andan itibaren neredeyse tamamı aynı gün içerisinde tükeniyor" diye konuştu.

    Temsil sayısının geçen dönemlere göre arttığını, Opera binasında ayda maksimum 16 temsil yapabildiklerini kaydeden Davran, "Her ay düzenli bir temsil çıkarıyoruz. Yeni bir eser sahnelemeye başladığımızda genel provalar için o hafta içindeki temsillerimizi kaldırıyoruz. Bizim de teknik açıdan en üst seviyeye çıkabilmemiz için bunu yapmamız gerekiyor. Haftanın 4 günü bize ait ve 16 temsilin üzerine çıkamayız. Operet sahnesi sadece 2 gün salı ve pazar bize ait. Orada da en fazla 8 temsil yapabiliyoruz" dedi.

    "Çocuk oyunu sayısını artıracağız"

    Çocuk oyunlarının sayı olarak biraz eksik kaldığını düşündüklerini dile getiren Davran, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Çocuk oyunlarımızı artıracağız. Doluluk oranımıza baktığımızda çocuk oyunlarına ilginin yoğun olduğunu görüyoruz. Çocuk oyunlarında görev alan arkadaşlarımız aynı zamanda operadaki büyük eserlerde rol alıyorlar ve provaları yoğun oluyor. Bütün bunları düşünerek tempoyu düşürmeden çocuk oyunlarını nasıl artırabiliriz bunun arayışındayız.

    ADOB'un bünyesinde büyük bir solist, koro, orkestra ve bale kadromuz var. İyi bir seviyede modern dans topluluğumuz var. Önemli sayılacak bir birim dans tiyatromuz var. Çocuk balemiz ve çocuk korumuz var. Hepsi bir araya geldiğinde büyük bir grup oluyoruz ve mümkün olduğunca seyircilerimizle buluşmaya çalışıyoruz. Bu yıl ilk kez Kurban Bayramı'nda Ankara'da gerçekleştirdiğimiz etkinliği sezon açık olduğu sürece devam ettireceğiz."

    İkinci dönem için bir opera, bale prodüksiyonu ve bir modern dans topluluğu ile çocuk oyunu prömiyeri yapacaklarını belirten Davran, Ankara halkı ile sanatı, sanatçıları yakınlaştırma arzusunda olduklarını, ikinci sanat dönemi içinde hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow