hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağış'tan Rumları kızdıracak benzetme

    Bağıştan Rumları kızdıracak benzetme
    expand

    AB Bakanı Egemen Bağış, Güney Kıbrıs'ın 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı üstlenecek olmasıyla ilgili, "'Ben Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek başına üstleneceği AB Dönem Başkanlığını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında devlet büyüklerimizin koltuklarına oturan çocuklarımıza benzetiyorum" dedi.

    Bağış, İstanbul'da gerçekleştirilen Reform İzleme Grubu'nun 25. Toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin "Güney Kıbrıs'ın bu yılın ikinci yarısında üstleneceği AB Dönem Başkanlığı döneminde Türkiye'nin AB ile müzakereleri kesintiye uğrar mı?" sorusu üzerine Bağış, hükümet olarak Kıbrıs konusundaki politikalarının çözüm odaklı bir politika olduğunu söyledi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılı Ocak ayında BM'nin o dönemki Genel Sekreteri Kofi Annan'a İsviçre'nin Davos kasabasında "Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan'dan bir adım önde olacaktır" şeklinde söz verdiğini anlatan Bağış, Türkiye'nin şu anda bir değil, bin adım önde olduğunu vurguladı.

    Bağış, karşı taraflara da farkı kapama imkanı tanımak gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adadaki iki liderin kendi toplumlarına kabul ettirebilecekleri siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm ortaya çıkarsa, 1 Temmuz öncesi iki kurucu devletin ortaya koyacağı bir şemsiye devletin oluşması söz konusu olursa biz Kıbrıs'ın dönem başkanlığını memnuniyetle karşılar, o dönem başkanlığıyla birçok faslın açılmasını da gerçekleştiririz. Böyle bir çözüm ortaya çıkmaz, Güney Kıbrıs Rum yönetimi adanın yarısını temsilen Avrupa Birliğinin dönem başkanı sıfatıyla karşımıza gelmeye çalışırsa da bizi muhatap olarak göremez.

    Biz tanımadığımız bir devlete başkaları 'başkan' diyor diye devlet muamelesi yapmayız. Ben Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek başına üstleneceği AB Dönem Başkanlığını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında devlet büyüklerimizin koltuklarına oturan çocuklarımıza benzetiyorum. Onların ne kadar yetkileri varsa, o dönem başkanlığının da o kadar olur. Biz o dönem başkanlığında da komisyonla,  üye ülkelerle ve Avrupa Parlamentosu ile AB'nin ilgili kurumlarıyla ilişkilerimizi aynen devam ettiririz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow