hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Nisan devletin zirvesini buluşturdu

    23 Nisan devletin zirvesini buluşturdu
    expand

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlandı.Anıtkabir'deki törenlerde muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ile Bahçeli yer alırken, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in katılmaması dikkat çekti.

    ANKARA:
    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.

    Törene, TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal  Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile çok sayıda milletvekili katıldı.

    Heyetin, Aslanlı Yol'da yürüyüşünün ardından TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Çiçek ve beraberindekiler, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

    TBMM Başkanı Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri'ne, şunları yazdı:

    "Aziz Atatürk, İlk başkanlığını yaptığınız, öncülüğünüzde milli mücadelemizi yürüten ve çağdaş Türkiye'yi kuran meclisinizin açılışının 92. yıl dönümünde TBMM Başkanlık Divanı olarak huzurunuzda olmaktan heyecan duyuyoruz. Cumhuriyetimiz, demokrasimiz ve bize kazandırdıklarınız dolayısıyla minnet ve şükran duygularıyla doluyuz. TBMM, ülkemizin kalkınması ve Cumhuriyetimizin yücelmesi için yaklaşık bir asırlık tarihinde olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edecektir.

    Ülkemizin daha da gelişmesi, demokrasimizin ilerlemesi, temel hak ve özgürlüklerin hakim olması ve ülkemizin muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkarılması en önemli amacımızdır. Milli egemenlik ilkesi ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda gösterdiğiniz büyük idealler bizim için daima yol göstericidir. Aziz ruhunuz şad olsun."

    Erdoğan: "Anıtkabir'e gitmememe özel anlam giydirmeye gerek yok"

    Anıtkabir'deki törenlerde muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ile Bahçeli yer alırken, Başbakan Erdoğan'ın törende hazır bulunmaması dikkat çekti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Anıtkabir'e gitmemesinin özel bir nedeni olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "9.5 yıldır bu katılımını gerçekleştiren bir başbakanın herhalde özel bir sebebi olmaz. Bugün de diğer programlarımızı aynı şekilde aksatmadan yürütüyoruz. Bu akşam da aynı şekilde Sayın Meclis Başkanımızın kokteyline katılacağız, herhangi bir özel anlam giydirmeye gerek yok. Olay budur" dedi.

    Erdoğan ve Özel Meclis'te...

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in açılışının 92. yıldönümü dolayısıyla kutlamaları kabul etti. TBMM Tören Salonu'ndaki kutlama, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.



    Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri,yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, kuvvet komutanları ile diğer protokolüyeleri katıldı. Başbakan Erdoğan, salondaki yerini alırken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve Kılıçdaroğlu ile tokalaştı.


    ANITKABİR'DE 23 NİSAN (FOTO GALERİ)

    TBMM'DE 23 NİSAN (FOTO GALERİ)

    YURTTAN 23 NİSAN MANZARALARI... (FOTO GALERİ)

    LİDERLERİN TBMM KONUŞMALARI

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu Meclis, darbelerle yüzleşen, darbeleri sorgulayan, darbelerle artık hesaplaşan bir Meclis'tir. Gücünü milletten alan, millet kadar güçlü olan bu Meclis, yürütme ve yargı erkleriyle birlikte 92 yıl önce olduğu gibi bugün de tam istiklalimizin ve aydınlık istikbalimizin teminatıdır" dedi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 23 Nisan mesajında, tutuklu vekilleri gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, "Milli irade tutuklu, milletvekilleri hapiste. Kınıyoruz" dedi. CHP lideri bu akşam Meclis'te verilecek resepsiyona da katılmayacak.

    MHP lideri Devlet Bahçeli de Meclis'teki 23 Nisan özel oturumunda konuştu. İsim vermeden hükümete yüklenen Bahçeli, "Komşu coğrafyanın kaosa girmesini arzulayanlar ve Batı'nın bölünme senaryolarını Müslüman alemine kabul ettirmeye çalışanlar iyi niyetli ve dürüst olmayanlardır" dedi.

    İSTANBUL:
    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Selamet, askeri ve mülki erkan katıldı.

    Anıta çelenk bırakılmasıyla başlanan tören saygı duruşu bulunup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Egemen Bağış, Anıt Özel Defterini imzaladı. Bağış, Anıt özel defterine şunları yazdı:

    “Milli egemenliği milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetine emanet ettiniz. TBMM'nin kuruluşunun 92.yılında geleceğimizin teminatı çocuklarımızla huzurunuzda olmanın heyecanı içindeyiz. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda TBMM'nin toplanarak Türk milletinin onurlu mücadelesini başlatılmasına tarihsel bir işaret koydunuz. Ve bu sorumluluğu çocuklarımıza verdiniz. 23 Nisanlar tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk devletinin devamını emanet edeceğimiz evlatlarımızın bilinçli yetiştirilmesi adına önemlidir. Milletin geleceği çocuklarımıza duyduğunuz sarsılmaz güvenin ve sevginin ifadesi olarak dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünyayla paylaşan ilk ve tek ülke olmanın gururunu yaşattınız. Çocuklara armağan ettiğiniz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Türk ve dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunacağı inancındayız. Milletimize ve bütün dünya çocuklarına kutlu olsun"

    İZMİR:

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

    Törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutnaı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile protokol üyelerinin koltuklarını temsili olarak devrettikleri öğrenciler Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Şeref Defteri'ni, koltuğunu devrettiği Hakimiyet-i Milliye İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ekin Nalbantoğlu ile imzalayan Vali Kıraç, deftere şunları yazdı:

    "Aziz Atatürk; Dünya'nın tek çocuk bayramını armağan ettiğin Türk çocuklarıyla birlikte çağdaş uygarlık yolunda gösterdiğin hedeflere doğru büyük bir inanç ve kararlılıkla ilerlediğimizi ifade ediyoruz. Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bütün Türk Milleti'nin gayesi ülkemizi dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye doğru hızla götürmektir. Bu zorlu ve kutsal yarışta sürekli değişimi ve gelişimi öngören ilke ve inkılapların bizi farklı ve güçlü kılan en büyük kazancımızdır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow