hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukraynalı kayıp dağcılar bulundu!

    Ukraynalı kayıp dağcılar bulundu
    expand

    Niğde'nin Çamardı ilçesindeki Demirkazık Dağı'nda dün kaybolan Ukraynalı dağcı grubundan İnna Garodyska'nın öldüğü öğrenildi.

    Demirkazık Dağı'nda yaklaşık 10 gündür kamp yaptıkları belirlenen Ukraynalı dağcı grup üyelerinin bulunması için sürdürülen çalışmalar kapsamında gece saatlerinde dağcıların bulundukları bölge tespit edildi.

    Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından görevlendirilen helikopter, dağcıların bulunduğu bölgeye ulaştı. Demirkazık Dağ Evi bölgesinde bekleyen arama kurtarma görevlilerine bilgi veren helikopter pilotu, dağcılardan birinin hayatını kaybettiğini, ölen dağcı İnna Garodyska ile 2 dağcıyı Adana'ya götürdükleri bilgisini verdi.

    Diğer 9 dağcının sağlık durumlarının iyi olduğu, kendi imkanlarıyla yürüyerek inişe geçtikleri kaydedildi.

    Dağcıları kurtarmak için dün akşam saatlerinden itibaren görev yapan Niğde UMKE, Çamardı JAK, Niğde Akut, Dağcılık Federasyonu, AFAD ve Ankara JAK ekipleri de dağcıları Emli Vadisi'nde karşılamak için harekete geçti.

    Niğde Valiliği'nden yapılan açıklamada, olayın haber alınmasının ardından Niğde İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Süreyya Güler emir komutasında Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı'nda konuşlu JAK timinde görevli bir subay, 3 uzman jandarma, Niğde AKUT'tan 8 personel, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 7 personel, UMKE'den 11 personel ve 4 sivil kılavuzun koordinatta belirlenen Karagöl bölgesine yönlendirildiği belirtildi.

    Aynı gün saat 21.05'te Konya 3. Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan gelen helikopter personelince belirlenen koordinatta yapılan aramada da sonuç elde edilemediğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:

    "Dağcı gruba ulaşılabilmesi amacıyla 15.05.2012 günü saat 01.00 itibariyle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli tarafından arazi aracıyla Emli Vadisi istikametinden Bölük Ormanı mevkiine kadar ilerleme sağlanmıştır. Çığ riski ve dağlık arazi koşullarından dolayı ilerleme durdurulmuş ve havanın aydınlanmasına müteakip devam edileceği bildirilmiştir. Verilen koordinatlara tekabül eden bölgedeki çığ riski sebebiyle yaya ekipler çıkarılmamış, akşam saatlerinde yapılan helikopter hareketi de hava muhalefeti nedeniyle olumsuz sonuçlanmıştır.Arama kurtarma çalışmalarının sabah yapılmasına karar verilerek helikopter sabah 05.09'da tekrar hareket ettirilerek doğrudan verilen koordinatlara ulaşmış ve kendi ekibiyle çalışmalarını sürdürmüştür.
    Başbakanlık Afet Acil Yardım Merkezinden alınan bilgiye göre, dağcı grubun Victoriya Polozova, İnna Garodyska, Olga Marenko, Sergi Morenko, Olena Sabybına, Volodymyr Tulsayka, Volodymyr Kyrpa, Olga Korobova, Oleksadr Martynov, Darya Tyuryunnyk, Odnokoz Kirill, Kuznetsov Artem ve Yulıana Litvinenko isimli şahıslardan oluştuğu anlaşılmış olup, İnna Garodyska isimli dağcının dün saat 11.00 sıralarında buzulda kayarak düştüğü, vücudunda kırıklar bulunduğu ve olay yerinde öldüğü belirlenmiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow