hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazeteci örgütlerinden Erdoğan'a tepki

    Gazeteci örgütlerinden Erdoğana tepki
    expand

    11 meslek örgütünün oluşturduğu G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti İstanbul Kongresi’nde yaptığı konuşmada gazeteciler hakkında söylediklerine karşı açıklama yaptı.

    Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Çagdas Gazeteciler Derneği (CGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Dernegi (TURÇEV), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciligi ve Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası'nın (Haber-Sen) oluşturduğu G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından Başbakan Erdoğan'ın AKP İstanbul il kongresinde gazeteciler hakkında söylediği sözler nedeniyle bir açıklama yayınlandı.

    Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının demokrasi adına endişe verici olduğu belirtilen açıklama şöyle: Başbakan Erdoğan, hafta sonunda, bir "tek adam" şovuna dönüştülen AKP İstanbul İl Kongresi’nde, alışkanlık haline getirdiği üzere medyaya ve gazetecilere yüklendi. “Siz kimsiniz?", “Akbabalar", “Uniformalılar önünde selam duranlar", “Emirle köşe yazısı yazanlar" gibi dünyanın hiçbir yerinde hiçbir siyasetçinin ağzına almaya cesaret edemeyeceği ifadeleri, kendisini elestirdiği için “bir kısımö ligine itilen medya ve gazeteciler için kullandı.

    Yetmedi; “tasmalı" dedi. O da yetmedi, “uluslararası tasmalı" dedi. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak, Başbakan’ın iktidarını pekiştirdikçe otoriterleşen ve pervasızlaşan tavrından ülkemiz ve demokrasimiz adına endişe duyuyoruz. Asla kabul etmediğimiz bu sözleri bir akıl tutulması ve çılgınlık halinin yansımaları olarak değerlendiriyor ve ifade özgürlüğünü önemseyen tüm toplum kesimlerini uyarmak istiyoruz.

    Bu gidiş tehlikeli bir gidiştir; stadyumlarda, meydanlarda kalabalıklar karşısında medyayı ve gazetecileri hedef gösteren liderler, yalnızca hedef gösterdiklerini susturmakla yetinmediler. Tarihteki örneklerinden biliyoruz ki; bunun bir adım ötesi tüm toplumu susturmaktır.

    Bu üslup ve baskıların bizi susturmayacağını, halkın haber alma hakkını savunmak için gazetecilik görevimizi bir adim bile geri atmadan sürdüreceğimizi bildirmek ve Sayın Başbakan’ı ağzından çıkanları duymaya davet etmek istiyoruz. Öte yandan, kendisine takılan tasmayı görmezden gelen, bunu dert etmeyen medya kuruluslarımızın halinden utandığımızı da belirtmeliyiz. Gazetecilerine ve medyasına tasma takan bir başbakan bu ülkeye; takılan tasma karşısında sessiz kalmak da gazeteciliğe ve medyaya yaraşmıyor."

    Açıklamanın sonunda Alman şair Pasteur Martin Niemöller'in şu dizelerine yer verildi:

    "Önce komünistleri götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü komünist değildim.
    Sonra sosyalistleri götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü sosyalist değildim.
    Sonra sendikacıları götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü sendikacı değildim.
    Sonra Yahudileri götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü Yahudi değildim.
    Sonra beni götürmeye geldiler, benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow