hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cezaevinde isyan çıktı: 13 ölü

    Cezaevinde isyan çıktı: 13 ölü
    expand

    Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde adli suçluların kaldığı ve 18 kişinin bulunduğu C-15 koğuşunda çıkan olaylarda 13 kişi yaşamını yitirdi. 5 kişi de yaralandı.

    Şanlıurfa'da aralarında BDP milletvekili İbrahim Ayhan'la birlikte siyasi suçlularında yer aldığı bin dolayında hükümlü ve tutuklunun bulunduğu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde isyan girişimi başlatıldı. Yatak ve yorganların ateşe verildiği cezaevinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri müdahalesiyle söndürülürken, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç yangında 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Cezaevinde 5 de yaralı var.

    Eyyübiye Semti'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde saat 22.40 sıralarında isyan girişimi başlatıldı. KCK tutuklusu BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yanısıra siyasi suçluların da yer aldığı bin dolayında tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevindeki C-12 koğunda kalanların yatak ve yorganları ateşe verip sloganlar atarak başlattığı isyan, kısa sürede diğer koğuşlara da sıçradı. İsyan üzerine çok sayıda jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve sağlık ekipleri cezaevine sevk edildi. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da cezaevine gelerek çalışmaları yönlendirdi.

    Polis, cezaevi çevresini ablukaya alarak çevrede kuş uçurmazken, jandarma ise isyana müdahale etti.

    Bu sırada isyan haberinin yayılmasıyla yaklaşık 500 hükümlü ve tutuklu yakını cezaevi çevresinde toplandı. Cezaevindeki gelişmelerden haberdar olmak isteyen tutuklu ve hükümlü yakınları ile polis arasında da zaman zaman cezaevi önünde gerginlik yaşandı.

    Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle isyan 1.5 saatte kontrol altına alınırken, çıkan yangın da itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

    Cezaevinde çıkan isyan 1.5 saatte kontrol altına alındıktan sonra Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu yaptığı kısa açıklamada ölenlerin de olduğunu söyledi. Likoğlu, "Cezaevindeki isyan siyasi tutukluların değil, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana gelmiştir ve şu anda kontrol altındadır. Olaylarda hayatını kaybeden kişiler var, sayı konusunda bir şey söylemiyorum. Gerekli açıklamayı Vali Bey kendisi yapacak" dedi.

    "Vali: İsyan yok, kavga çıktı"

    Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç çıkan yangında 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Güvenç, cezaevinde yaşananın isyan değil, adli mahkumların kaldığı koğuşta çıkan bir kavga olduğunu açıkladı.

    Vali Celalettin Güvenç, yaptığı açıklamada olayın tamamen koğuşta kalan mahkumların kendi aralarında çıkan kavgadan kaynaklandığını belirterek, "Maalesef adli suçluların kaldığı 18 kişilik koğuşta mahkumlar saat 20.00 sıralarında tartışıyor ve bu tartışma kavgaya dönüşüyor" dedi.

    Güvenç, şunları kaydetti:

    "Mahkumlar kendi aralarında yaptıkları kavga sonucunda yatakları yakıyorlar. Maalesef kapıların açılmasına kadar geçen sürede böyle bir olay
    yaşadık. Cezaevinde durum şu anda sakin. Savcı gerekli otopsi ve inceleme çalışmalarına başladı. 13 ölümüz var, 2 ayakta tedavi gören şu anda cezaevinde, 3 tanesinin de hayati tehlikesi yok ama hastanede tedavi görüyor."

    Vali Güvenç, bir gazetecinin yangının KCK davasından tutuklu BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın bulunduğu koğuşta meydana gelip
    gelmediğine ilişkin sorusunu, "Sayın İbrahim Ayhan'ın bulunduğu koğuşla ilgisi yok. Ben içeri girdim gördüm. Olay tamamen ayrı koğuşlarda olmuş" diye cevaplandırdı.

    Güvenç ayrıca, yangının yaşandığı cezaevinde 15-20 gün süreyle mahkumlara açık görüş imkanı sağlamayı planladıklarını bildirdi.

    Bu arada açıklamanın yapıldığı sırada cezaevi çevresinde bekleyen ve barikatı aşarak içeri girmek isteyen gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla
    müdahale etti.

    Bu arada, hastaneye kaldırılan 3 kişiden 1'i taburcu edildi. Diğer 2 kişinin sağlık durumunun da iyi olduğu kaydedildi.

    Erdoğan: "Teftişin ardından ortaya çıkacak"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, olaya ilişkin asıl bilgilerin, yapılacak teftişin ardından ortaya çıkacağını belirterek, yangından sağ kurtulan bir kişinin, "Arkadaşlar arasında kavga çıktı. Kavgayı müteakiben koğuşu ateşe verdiler" dediğini bildirdi.

    Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Adalet Bakanımız, Şanlıurfa milletvekilimiz ve Valimizle görüştüm. Valimiz koğuşu gezmiş, incelemiş. Detay bilgiler aldım. Bu konuyla ilgili asıl bilgiler yapılacak teftişin ardından ortaya çıkacak. Sağ kalanlardan bir tanesiyle Valimizin yaptığı görüşmeye göre; 'Önce arkadaşlar arasında bir kavga çıktı, kavgayı müteakiben ateşe verdiler. Ben kendimi dışarı atarak kurtarabildim' diyor. 5 kişi hastanede ama durumlarının ağır olmadığı söyleniyor. Temennim odur ki o 5 kişide bir şey çıkmaz. Ama maalesef 13 kişi yangın neticesinde öldü. Koğuşun 18 kişilik kapasiteye uygun olmadığı yönünde Vali beyin söylediği bir şey var. Bunların hepsinin incelenmesini Adalet Bakanımızdan isteyeceğim."

    Bakanlar cezaevinde inceleme yaptı

    Öte yandan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow