hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır karıştı

    Diyarbakır karıştı
    expand

    Diyarbakır’da BDP’nin bugün 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' adıyla yapacağı mitinge Diyarbakır Valiliği’nce izin verilmeyince polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Miting alanında toplanmak isteyen partililere polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. BDP'liler de polise taş attı.Gerginliğin sürdüğü Diyarbakır'da gaz bombası biten polislere gaz bombası takviyesi yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır’da çeşitli yerlerde toplanıp BDP’nin izin verilmemesine rağmen miting yapacağını duyurduğu İstasyon Meydanı’na girmek isteyen gruplara polis müdahalelerde bulundu.

    Kentin merkezi Ofis Semti’ndeki Ekinciler Caddesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişi, İstasyon Caddesi’ne girmek isteyince, sıkı önlem alan polis gruba izin vermedi. Gruptan bazılarının taş atması üzerine polis tazyikli su ve gaz bombası kullanarak grubu dağıttı.

    Bir süre sonra yeniden toplanan gruplar alana girmek isteyince polis yine dağıttı. Bu sırada kentin önemli caddesi Ekinciler üzerindeki esnaf işlerlerinin kepenklerini kapattı.


    Emine ayna ıslandı

    BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti’ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürülmesini engelledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise atınca, polis de göstericilere müdahalede bulundu.

    İstasyon Meydanı’na 100 metre uzaklıkta bulunan Sümerkpark’ta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruba polis önce dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grup, tazyikli su ile dağıtıldı. Olaylar İstasyon Meydanı’na çıkan tüm cadde ve sokaklar üzerinde yer yer sürüyor.

    Bu arada kentin bir çok yerinde çıkan olaylara müdahalede yetersiz kalan polis ekiplerine hemen takviye ekipler gönderildi. Gaz bombası biten polislere de gaz bombası takviyesi yapıldı.

    Demirtaş polislerden dağılmalarını istedi

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekili ve belediye başkanları ile BDP Diyarbakır il başkanlığı binasından saat 14.30 sıralarında ayrılarak parti otobüsüyle birlikte mitingin yapılacağı duyurulduğunu İstasyon Meydanı’na doğru yola çıktı.

    Ancak önlem alan polis BDP’lilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine milletvekilleri otobüsten inerek yaklaşık 100 kişilik bir grupla yürüyüşe geçti. Bayındır Caddesi üzerinde önlem alan polis ekipleri, yürüyüşe de izin vermedi.

    Bunun üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, polislerden yollarını açmalarını istedi. Demirtaş, "Yaptığınız kanunsuzdur, dağılın. Size bu emri kanunsuz şekilde uygulatıyorlar. Milletvekillerinin önüne kesemezsiniz. Suç işliyorsunuz, sizi dağılmanız konusunda uyarıyorum" dedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermeyince partililerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli itiş-kakış yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşanan gerginliğin ardından milletvekilleri burada bir süre oturduktan sonra bu kez kendi araçlarıyla ayrıldı.

    Ofis Semti’ne gelen milletvekilleri buradan İstasyon Meydanı’na girmek isteyince, polis Gevran Caddesi üzerinde gösteri yapan bir gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de araçları ile geri dönmek zorunda kaldılar.

    Tüm polislere çelik yelek giyin talimatı

    Diyarbakır'da çıkan olaylar kentin değişik yerlerinde sürerken, yüzleri maskeli bir grubun üzerinde silahlar bulunduğu ve polise silahlı saldırıda bulunacağı istihbaratı üzerine tüm görevlilerin çelik yelek giymesi talimatı verildi.


    Ayrıca tüm görevlilerin olaylara zırhlı araçlarla müdahalede bulunulması ve kesinlikle araçlardan inmemeleri istendi. Polislere ara sokaklara girmemeleri talimatı da verilirken, çıkan olaylar yer yer sürüyor. Olaylarda polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırılarda bulunuluyor. Polis, İstasyon Meydanı'na çıkan tüm cadde ve sokakları zırhlı araçlarla kapattı. Polise, miting yapılacağı belirtilen İstasyon Meydanı'nı hiç kimsenin sokulmaması talimatı verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabaha kadar oturma eylemi

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, protesto amacıyla sabaha kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

    Demirtaş, Sümerpark'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, yapmak istedikleri mitingin başbakanın talimatıyla yasaklandığını iddia ederek, seçilmişlere, 7'den 70'e herkese gün boyunca sokaklarda işkence yapıldığını savundu.

    Demirtaş, şöyle dedi: "Bugün 100'den fazla yaralı, yüzlerce gözaltıya rağmen halkımız sokak sokak direnişi ortaya koymuştur. Biz de bütün seçilmişler olarak belediye başkanları ve teşkilatlarımızla halkımıza yönelik bu tutumu protesto etmek için
    burada sabahlayarak oturma eylemi yapacağız. Yarın saat 11.00'de İstasyon Meydanı'nda basın açıklaması yaparak bunları protesto ederek oturma eylemini bitireceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Demirtaş ile milletvekilleri, basın açıklaması yapmaya hazırlandıkları sırada yanlarına gelen Emniyet Müdür Yardımcısı Erol Esen tarafından dağılmaları konusunda uyarıldı. Esen ile milletvekilleri arasında sert
    tartışma yaşandı.

    BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise elindeki 2 mermi kovanını göstererek kendilerine karşı kullanıldığını iddia ettiği bu mermileri TBMM'ye götüreceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow