hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fenerbahçelilere "orantılı" 82 gaz bombası

    Fenerbahçelilere orantılı 82 gaz bombası
    expand

    Şike davasının 4 Mayıs'ta Çağlayan'da görülen duruşması sırasında, Fenerbahçeli taraftarına yönelik polis müdahalesiyle ilgili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, açıklamada bulundu. CHP'li Umut Oran'ın soru önergesini yanıtlayan Şahin, 1 muhabirin de yaralandığı olayla ilgili, "Taşkınlık çıkaran grubu dağıtmak amacıyla, orantılı güç (tazyikli su, göz yaşartıcı gaz) ile müdahalede bulunuldu, 82 gaz mühimmatı kullanıldı" dedi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın yazılı soru önergesini İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun bilgi notuyla yanıtladı.

    Şahin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün, 4 Mayıs Cuma günü Çağlayan Adliyesi ve çevresinde emniyet güçlerine, basın mensuplarına ve canlı yayın araçlarına karşı taş, sopa, şişe gibi maddeleri atarak taşkınlık çıkaran grubu dağıtmak  amacıyla ilgili yönerge uyarınca, grubu dağıtacak ölçüde artan nispette "orantılı güç" (tazyikli su, göz yaşartıcı gaz) ile müdahalede bulunduğunu ve 82 gaz mühimmatı kullanıldığını açıkladı.

    Çıkan olaylarda, şahısların kaçış güzergahlarına değil, emniyet güçleriyle taraftar grubu arasına göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanıldığını ifade eden Şahin, olaylarda taşkınlık yapan taraftar grubuna, ilgili kanun ve yönerge doğrultusunda orantılılık ilkesine uygun olarak, tazyikli su, göz yaşartıcı gaz müdahalede bulunulduğunu bildirdi.

    "Plastik mermi yok"

    Şahin, gaz tüfeklerinin bir noktayı hedef alarak atış yapmaya uygun bir dizayna sahip olmayıp kalabalıkları dağıtmak amacıyla atış  yapabilen silah olduğunu belirterek, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesince kullanılan teçhizatlar arasında plastik mermi bulunmadığını ifade etti.

    Olaylara yapılan müdahale sonucunda tarafların yaralandığına dair herhangi bir müracaat, bilgi ve belgenin ilgili birimlerde bulunmadığını belirten Şahin, "Bahsi geçen tarihte, iddia edildiği gibi Çağlayan Adliyesi önünde röportaj yapma bahanesiyle, polis memurlarıyla yabancı bir gazetecinin görüşmesi ve yapılacak müdahalenin zamanı ile ilgili bilgi vermesi gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

    Şahin, olaylarda 5 polis memuru ile TV 8 muhabiri Yavuz Oymak'ın yaralandığını, yakalanan 28 kişi hakkında adli tahkikat yapıldığını bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow