hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ya Kandil ya TBMM..."

    Ya Kandil ya TBMM...
    expand

    Yol kesen PKK'lılar ile verdikleri görüntülerle tartışmaların fitilini ateşleyen BDP'ye seslenen Başbakan Erdoğan, "Dağda siyaset yapmak isteyenler dağa çıksınlar. İki tercih var ya Kandil ya TBMM" dedi. Erdoğan Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu patlamaya ilişkin yorumda bulunan emekli askerler için de "geldikleri ocağa ihanet ediyorlar" ifadesini kullandı.

    Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ile 20 kavşak ve yolun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

    Ya Kandil ya TBMM

    Konuşmasında sözü "teröre" getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP'lilerin PKK'lılar ile görüntülerini hatırlatarak, "Dağda siyaset yapmak isteyenler, buyursunlar dağa çıksınlar. Teröristlerle kucaklaşanlar, parlamentoda millet adına mücadele veremezler. Vermeye kalksalar dahi saygı göremezler. Zira iki tercih var ya Kandil ya TBMM" dedi.

    "Terörün, güçlü bir Türkiye'yi istemeyenlerin kendilerine karşı argümanı" haline geldiğini söyleyen Erdoğan, iktidarları döneminde demokrasinin standartlarının, özgürlüklerin, hukuk devleti anlayışının ve insan haklarının düzeyine işaret etti.

    "Her türlü sorunun çözüm yeri, demokratik siyaset alanıdır" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Dağda siyaset yapmak isteyenler, buyursunlar dağa çıksınlar. Teröristlerle kucaklaşanlar, parlamentoda millet adına mücadele veremezler. Vermeye kalksalar dahi saygı göremezler. Zira iki tercih var ya Kandil ya TBMM. Eğer Meclis diyorsan gel mücadeleni Meclis'te ver, o zaman seninle müzakere masasına oturacak siyaseti, iktidarı bulursun. Ancak eğer sen Kandil'in temsilcileriyle, 'Tokalaştım' diyor, ne tokalaşması, biz senin öpüşmeni veriyoruz, 'Merhaba' eğer buysa, biz yanlışız. Oradaki tabloyu benim milletim gördü, değerlendirdi ve sizi oturtulması gereken yere de oturttu. Biz bunları konuşacağız. Bunları 75 milyon vatandaşımıza Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abhazasıyla, bütün vatandaşlarımıza anlatacağız. Bunların kirli yüzünü, bunların hafıza kaydında ne varsa bunları açığa koymak, açığa dökmek durumundayız."

    CHP ve MHP'ye: "Tabela partisi olmayın"

    CHP ve MHP'ye de örtük eleştirilerde ve çağrıda bulunan ve Güneydoğu'da nasıl siyaset izlemeleri gerektiğine ilişkin ifadeler kullanan Erdoğan, şunları söyledi:

    "CHP'ye, MHP'ye sesleniyorum. Gelin Sivas'ın ötesinde teşkilatlarınızı ayağa kaldırın, çalışsınlar, halkın arasına karışsınlar. Diyorum ki, tabela partisi olmayın, halkın arasına karışın. Orada sadece AK Parti olmamalı, siz de olmalısınız. Orada beraber demokrasi mücadelesi verelim, demokrasiyi birlikte güçlendirelim. Ama 'Ben Ankara'da kalayım, seçim zamanı şöyle bir uğrarım veya herhangi bir olay olduğu zaman gidip bir ziyaret yaparım.' Bu değil siyaset. Her zaman siyaset... Tabela partisi olmayacaksın. Demokratik mücadele bu. Normal zamanda gidin bakın kimseyi göremezsiniz. Teşkilatı çalıştıracaksınız sürekli... Bu süreklilik kazanırsa o zaman göreceksiniz ki, terör örgütü ve onun uzantısı bu ülkede ciddi manada kan kaybedecektir."

    Terör, silah, korkutma ve sindirmeyle varlık göstermeye çalışanlara hiçbir müsamahaları olmayacağını işaret eden Erdoğan, "Biz siyaset yoluyla siyasetin meşru araçları ve dili yoluyla her şeyin konuşulmasına taraftarız. Bir sivil toplum faaliyeti olarak yürütülen her çalışmaya saygı duyarız. Türkiye bugüne kadar karşılaştığı pek çok badire gibi inşallah terör meselesinin de üstesinden gelecektir, buna canı gönülden inanıyorum" diye konuştu.

    259 kavşak ve yol

    Konuşmasında İstanbul'da ulaşıma ilişkin yaptıkları yatırımları da anlatan Başbakan Erdoğan, Üçüncü Köprünün bitirilmesinden itibaren trafiğin daha da rahatlayacağını söyledi. Üçüncü Köprünün ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların başladığını anımsatan Erdoğan, ağır vasıtaların FSM'den üçüncü köprüye sevk edildiğini, böylece FSM ve Boğaziçi köprülerinin ağır vasıtaların değil, şehir içi vasıtaların geçişi için kullanılacağını söyledi. Marmaray'ın da hizmete gireceğine işaret eden Erdoğan, 2015'te de lastikli sistem denilen, Ahırkapı'dan Haydarpaşa'ya gelecek 2 katlı tüp devreye girdiğinde, geçişlerin rahatlayacağını belirtti. Erdoğan, son 8 yılda açtıkları kavşak ve yolların sayısının 259'a ulaştığını belirtti ve bunun Cumhuriyet tarihi boyunca İstanbul'a yapılan kavşak ve yol yatırımlarının toplamından daha fazla olduğunu söyledi.

    "Geldikleri ocağı ihanet ediyorlar"

    İzlemek için tıklayın...

    Erdoğan konuşmasında Afyonkarahisar'da meydana gelen patlamaya ilişkin, yapılan yorumları da eleştirdi. Basında konuya ilişkin yorumlarını paylaşan emekli askerler ve generaller için ise, "geldikleri ocağa ihanet ediyorlar" ifadesini kullandı.

    Erdoğan, cephanelikte meydana gelen patlamaya ilişkin şunları söyledi:

    "Perşembe günkü olayla ilgili... Olay olduğu andan itibaren, yazılı ve görsel medyaya düştüğü andan itibaren atılan başlıklar, yapılan yorumlar, inanın bilerek değil. Sadece bakıyorsunuz, farklı senaryolar var. Birisi alıp emekli generali getirmiş, birisi alıyor emekli askeri getiriyor. Yani kendisi olmadığı süre içerisinde ne tür el bombaları üretilmiş, ithal edilmiş bundan haberi yok. Kendi zamanındaki var olanlar üzerinden açıklamalar yapıyor. Tabii vatandaşım da televizyonlarda dinleyince zannediyor ki işin gerçeği bu. İşin gerçeği bu değil. Maalesef bazı emekli askerler, geldikleri ocağa ihanet ediyorlar. Sizin göreviniz bu mu ya? Bu, toplumda dezenformasyondur. Bu ahlaki, vicdani değildir. Bu, milletin gelecek ideallerine ket vurmaktır."

    "Bizi bağışlamalarını ve affetmelerini diliyorum"

    17 Eylül'de okulların açılacağını hatırlatan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve İstanbul'un pek çok noktasında yürütülen çalışmalar nedeniyle yaşanan sıkıntıların son bulduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu nedenle gerek Ulaştırma Bakanlığım ve gerekse belediyemiz adına tekrar bizi bağışlamalarını ve affetmelerini diliyorum. Özür gerekiyorsa özür diliyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow