hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahkemede 12 Eylül protestosu

    Mahkemede 12 Eylül protestosu
    expand

    "KCK basın komitesi"ni oluşturdukları iddiasıyla 36'sı tutuklu yargılanan 44 gazeteci, 12 Eylül askeri darbesinin 32. yıl dönümünde yapılan bugünkü duruşmaya ağızlarına siyah bant takılı olarak çıktı. Duruşma salonuna izleyici almayan Mahkeme Heyeti, davayı 12 Kasım'a erteledi ve sonraki duruşmanın Silivri'de görülmesine karar verdi.

    KCK'nın“basın komitesi"ne yönelik açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya 36 tutuklu sanık ile 7 tutuksuz sanık katıldı.

    İzleyiciler alınmadı

    Mahkemenin dünkü ara kararı sebebiyle BDP'li Milletvekilleri Hasip Kaplan ve Ertuğrul Kürkçü'nün aralarında bulunduğu seyirciler  duruşmaya alınmadı. Duruşmada, söz alan sanık avukatlarından Ercan Kanar, mahkemenin dün verdiği karardan geri dönmesini gerektiğine inandığını belirterek, şöyle konuştu:

    "Yargılamayı demokratik yürütmek önemlidir. Biz de duruşmaların düzenli olmasını istiyoruz ama böyle toplumsal davalarda gerilimlerin olması doğaldır. Bir bardak suda fırtına koparılıyor ve bu sizden kaynaklanıyor. Duruşma düzenlemesini devletin yapması gerekir. Bu avukatın suçu değildir. Siz lüzumsuz bir gerginliğe yol açtınız, sabırlı yönetmeliydiniz."

    Avukat Kanar, duruşmanın sesli ve görüntülü yapılmasını ve mahkemenin dün verdiği ara karardan geri dönmesini talep etti. Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık ise avukat Kanar'ın sözlerine karşılık "Mahkememiz gayet sabırlı davranmaktadır" dedi.

    Söz alan sanık avukatlarından Baran Doğan ise toplumsal davalarda böyle gerilimlerin yaşanmasının normal olduğunu belirterek, dünkü ara karara itiraz ettiğini söyledi.

    Savcı taleplerin reddini istedi

    Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı İsmail Işık, sanık ve sanık avukatlarının tercüman aracığıyla Kürtçe savunma yapma taleplerinin CMK'nın 202/1 maddesine göre, "meramlarını anlatabilecekleri kadar Türkçe bildikleri" gerekçesiyle reddedilmesi istedi. Savcı Işık, sanık avukatlarınca yapılan sanık yakının oturma, iddianamenin iadesi ve duruşma salonun fotoğrafının çekilmesi usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddi yönünde görüş bildirdi.

    Mahkeme Başkanı: "Burada Kürt halkı yargılanmıyor"

    Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, talepler konusunda karar vermek üzere duruşmaya ara verdi. Mahkeme, verdiği aranın ardından aldığı kararları açıkladı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, “Kararlarımızı açıklamadan önce belirtmek isterim ki burada yargılananlar ne Kürt halkı ne de gazetecilerdir. Buradaki sanıkların, Yargıtay tarafından terör örgütü olduğu tescillenen KCK’ya üye oldukları iddiasıyla yargılamalarını yapıyoruz" dedi.

    Kürtçe savunma talebi reddedildi

    Mahkeme Başkanı Alçık, Kürtçe savunma hakkı ve tercüman talebiyle ilgili olarak Lozan antlaşmasından bugüne yasalara ve tarihsel sürece dikkat çekti. Kürtlerin azınlık olmadığına ve ülkenin asli kurucu milletinden olmasına vurgu yapan Mahkeme, sanıkların Türkçe bildiğini ve tercüman aracılığıyla yapılacak yargılamanın duruşmaları uzatacağını belirtti. Adil yargılama açısından Türkçe savunmanın uygun olacağını ifade eden Mahkeme, sanıkların da meramlarını anlatabilecek kadar Türkçe bildiklerini kaydetti. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini “yasal temeli" olmadığı gerekçesiyle reddettiklerini bildirdi.

    Avukat Zincir: "Burada yargılanan Kürt halkı ve Kürt basınıdır"

    Kararların ardından söz alan avukat Sinan Zincir, “Burada yargılanan Kürt halkı ve Kürt basınıdır. 12 Eylül’ün yıldönümünde, 12 Eylül hukuku devam etmektedir. Bizler burada hukuki figürandan öte bir şey değiliz. Bu nedenle bugün itibariyle duruşmadan ayrılıyoruz. Yarın yine gelip görevimize devam edeceğizö dedi. Avukatların salondan ayrıldığı sırada da tutuklu sanıklar ağızlarına siyah bant bağladı. Ağızlarında siyah bant takan sanıklar heyete arkalarını dönerek mahkemenin kararlarını protesto etmek için alkışlamaya başladı. Mahkeme Başkanı da salonun boşaltılması talimatını verdi.

    Tek bir avukat hariç herkes salonu terk etti

    Bütün sanık avukatları toplu salonu boşaltırken Vatan Gazetesi Muhabiri Çağdaş Ulus’un avukatı Hüseyin Ersöz salondan çıkmadı. Mahkeme Başkanı da, Ersöz’ün diğer avukatlarla birlikte çıkmadığını tutanağa geçirdi. Mahkeme Heyeti, kadın bir sanığın cezaevinden gelen Üsteğmene “terbiyesiz" diye bağırdığını da tutanağa geçirdi.

    Duruşma Silivri’de görülecek

    Mahkeme ayrıca “Sanıkların duruşmanın yapıldığı 3 gün boyunca süren tavırları, seyircilerin tutumları, her duruşmada yaşanan gerginlikle, duruşma salonunun yetersiz oluşu göz önüne alınarak duruşmanın bu haliyle yapılamayacağını anlaşıldıö diyerek duruşmaya son verdi. Mahkeme duruşmaların Çağlayan Adliyesi’nde sürdürülemeyeceğini belirterek duruşmaların Silivri Cezaevi yanındaki duruşma salonunda yapılmasına hükmetti.

    KCK sanığı avukat duruşmadan yasaklandı

    Tüm sanıkların avukatı olan Ümit Sisligün’ün, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK davasında sanık olduğunu belirten Mahkeme, avukatın duruşmalardan yasaklanmasına karar verdi. Duruşma 12 Kasım’a erteleyen mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin dosya üzerinden daha sonra değerlendireceğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow