hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sözün sahibi savcı yerine gazeteye ceza

    Sözün sahibi savcı yerine gazeteye ceza
    expand

    İzmir'de Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken yetkileri alınan ve "Yetkim alınmasaydı Valiyi de alacaktım" diye demeç veren Murat Gök'e, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın açtığı tazminat davası reddedildi. Ancak haberin yayınlandığı gazeteye 10 bin TL tazminat cezası verildi.

    İzmir'de, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak görevliyken operasyon yetkisi elinden alınan ve duruşma savcısı yapılan, ardından da Samsun'a tayini çıkan Murat Gök, "Böyle bir şey niye yapıldı, anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Daha çok kişi alacaktım" demişti.

    Aynı günlerde ulusal bir gazetede, savcı Gök'ün, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile işadamları ve ünlü bir kooperatifin yöneticilerine yönelik operasyon yapmayı planladığı, listede bin kişinin olduğunu söylediği haberi yer almıştı. Savcı Gök'ün, "Yetkim alınmasaydı Vali'yi de alacaktım" dediği öne sürüldü.

    Bu iddia üzerine İzmir Valisi Cahit Kıraç, savcı Gök'ü hem Adalet Bakanlığı'na şikayet etti, hem de hakkında tazminat davası açtı. Gök'ün ve haberi yapan gazetenin 10'ar bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesini istedi. Savcı Murat Gök, bu iddiaları kabul etmeyip, Vali Yardımcılarından bahsettiğini ancak muhabirin, 'Vali' olarak algıladığını belirtti.

    İzmir 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davada, yargıç, savcı Gök ve haberi yapan gazeteyi 5'er bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Taraflar, kararı temyiz etti. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği tazminat kararını bozdu.

    Yargıtay bozma gerekçesinde, gazetede çıkan demecin, davalı savcı Murat Gök tarafından verilip verilmediğinin araştırılması gerektiğini belirtti. Bozma kararının ardından dava, 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başladı. Yapılan son duruşmaya, Vali Cahit Kıraç ile Savcı Murat Gök'ün avukatları katıldı. Hakim, Murat Gök'e açılan davayı "husumet" yönünden redderken, haberi yapan gazeteyi 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

    Yeni çıkan yasada, hakim ve savcıya dava açılamıyor, bağlı bulunduğu kuruma dava açılıyor.

    Murat Gök, İzmir 8'inci ve 10'uncu Ağır Ceza mahkemelerinde Özel Yetkili Cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı iki yılda, "Agora", "Tırpan", "Anafor", "Sarmaşık", "Fare kapanı", "Turkuaz", "Horoz", "Rıhtım", "Yengeç-1-2" ve "Kumsal 1-2" adlı operasyonları yapmış, aralarında Vali Yardımcısı, Kaymakam, Emniyet Müdürü, Ağır Ceza Hakimi gibi üst düzey memurların da olduğu pek çok kamu görevlisini gözaltına aldırmıştı. Bunlardan bazıları da tutuklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow