hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti ve CHP seçim tarihi için görüştü

    AK Parti ve CHP seçim tarihi için görüştü
    expand

    AK Parti ve CHP yerel seçim tarihinin belirlenmesi amacıyla bir araya geldi. CHP'ye spesifik bir tarih öneri götürmeyen AK Parti, seçimin 2013 sonbaharında yapılmasını teklif etti. CHP'nin yanıtı ise öneriyi önce yetkili kurullarında görüşecekleri oldu.

    Canikli, beraberinde AK Parti Grup Başykanvekili Mahir Ünal ile birlikte CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ı ziyaret etti. Canikli, 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

    Yerel seçimlerin öne alınması ve 2013 yılı sonbahar aylarında yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği önerisi çerçevesinde CHP'yi ziyaret ettiklerini ifade eden Cankili, "Bütün boyutlarıyla enine boyuna değerlendirdik. CHP'nin yetkilileri, kendi açılarından görüşlerini, kanaatlerini ifade ettiler. Biz düşüncelerimizi kendilerine aktardık" dedi.

    Önerilerinin net bir tarih içermediğini kaydeden Canikli, "Yerel seçimin 2013 sonbahar aylarında yapılması; yani kış şartlarının ağırlaşmasından önce makul olan tarihte yapılması şeklinde oldu. Herhangi bir net tarih, spesifik tarih kendileriyle paylaşmadık. Onlar bu önerimizi kendi kurullarında görüşeceklerini, değerlendireceklerini, sonucundan bize bilgi vereceklerini ifade ettiler" diye konuştu.

    MHP ile görüşmek için CHP'nin bu konudaki görüşünü bilmeleri gerektiğini ifade eden Canikli, "CHP'nin görüşlerini aldıktan sonra görüşmelere devam ederiz diye düşünüyorum" dedi.

    Görüşmede seçim barajını da konuşup değerlendirdiklerini ifade eden AK Parti Grup  Başkanvekili Canikli, CHP'lilerin Meclis'te görüşülen Büyükşehir Yasasıyla ilgili görüşlerini de aktardığını söyledi. Canikli, tutuklu milletvekillerinin görüşmede gündeme gelmediğini söyledi.
     
    Seçim tarihi konusunda CHP ile bir uzlaşma umudu taşıyıp taşımadığı sorulan Canikli, "Onu bilemeyiz kendimizi CHP'nin yetkili kurullarının yerine koyarak tahminde bulunmak doğru olmaz. Biz her zaman ümidimizi koruyoruz. Bir cevap vermediler, bir görüş beyan etmediler. Olumlu ya da olumsuz bir şey söylemediler, buradan yola çıkarak bir değerlendirme yapmamız mümkün de değil, doğru da değil" diye konuştu.

    Muharrem İnce, AK Parti'nin tavrını eleştirdi

    Canikli'nin ardından açıklamada bulunan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise AK Parti'nin tavrını eleştirdi. İnce, "AK Parti'nin tavrı, 'seçimin tarihini birlikte belirleyelim, seçimin kuralını ben belirlerim' diyor. Bu bir çelişki. Kendilerine bunları anlattık. Onların tekliflerini de partimizin yetkili organlarında görüşüp tartışacağız. Biz daha önceden 3 Kasım tarihini söyledik, doğru. O zaman dikkate almamışlardı ve MHP ile anlaşmışlardı. O zaman Büyükşehir Yasası yoktu. Bugün şartlar değişti" dedi.

    İnce, görüşmede yerel yönetim yasasının geri çekilmesi gibi bir öneri ve pazarlığın da olmadığını belirterek, "Bu kanun bir başka konuyla ilgili değil ki, seçimle ilgili. Bu şartları değiştirdi" şeklinde konuştu.

    "Amacımız zorlamak..."

    Seçilme yaşının 18'a düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifini bugün muhtemelen TBMM Başkanlığı'na vereceklerini bildiren Canikli, teklifi AK Parti milletvekillerinin imzasıyla sunacaklarını bildirdi.

    Canikli, "Askerlik de var mı içinde?" sorusuna, "Orada güzel bir geçiş yaptık. Muhtemel suiistimalleri önleyecek şekilde tedbirimizi aldık" dedi.

    Teklifin içeriğiyle ilgili sorulara Canikli, "İçinde er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin de oy kullanmalarına imkan sağlayan düzenleme de yer alacak" karşılığın verdi.

    Canikli, "Biz bunu sadece vermiş olmak için verdiğimizi düşünmüyoruz. Komisyon'da görüşülecek,kabul edilirse diğer siyasi partilerin de bu aşamadan sonra kayıtsız kalamayacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.

    "Çıkacağı umudunu taşıyor musunuz?" sorusuna Canikli, şu cevabı verdi:

    "Birinci amacımız zorlamak...Çıkarılmasını sağlamak için yapıyoruz. İhtimalin sıfır olmadığını düşünüyorum. Bu aşamadan sonra kamuoyuna bunu iyi anlatmamıza da bağlı. Bu süreçte hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı; 18 yaşındaki iki gençle, tüm 18'lilere hakaret edecek tarzda görüntü ortaya çıktı, bu hoş değil. Bu insanlara her türlü yetkiyi veriyorsunuz, her türlü tasarruf yapma imkanı sağlıyorsunuz, hukuki ehliyeti var evlenebiliyor, çocuk sahibi olabiliyor, yuva
    kurabiliyor, borçlanabiliyor, askere gidiyor, vatanı savunuyor, ölüyor, şehit oluyor ama diyorsunuz ki 'seçilmesin.' Bu çok büyük bir çelişki. Bütün batı ülkelerinde yaş 18..."

    Canikli, askerlik yapma şartını kaldırdıklarını belirterek, "Ancak bazı durumlarda, bazı bölgelerde, bazı yerlerde, bazı kişiler tarafından acaba suiistimal edilebilir mi, tecil amaçlı kullanılabilir mi diye, bunları istediğimiz gibi kanunla düzenleriz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow