hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açlık grevine hükümetten "müdahale" sinyali

    Açlık grevine hükümetten müdahale sinyali
    expand

    PKK ve KCK davaları tutuklu ve hükümlülerinin başlattığı açlık grevinde 42'inci güne girildi. 58 cezaevinde devam eden greve katılan mahkumların sayısı 635'e ulaştı. Tutuklu yakınlarına göre, 63 mahkumun durumu kritik aşamada. Adalet Bakanlığı ise henüz hayati tehlike olmadığını açıkladı ve müdahale sinyali verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    58 cezaevindeki 635 mahkum 12 Eylül'de "Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi" ve "Ana dilde savunma hakkı" talepleriyle açlık grevine başladılar.

    PKK ve KCK davalarından tutuklu ve hükümlü bulunan mahkumların açlık grevi 42. gününde. Adalet Bakanlığı yetkilileri, "Açlık grevinde hayati tehlikesi bulunan mahkum yok" diyor. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu'na göre ise, 63 mahkumun durumu kritik aşamada.

    Vatan gazetesine konuşan Federasyon Başkanı Zübeyde Teker, 7 cezaevindeki 63 kişinin açlık grevinde 42. güne girdiğini, sonradan başlayanlarla birlikte sayının 635 olduğunu belirtti. Teker, "içlerinde durumu ağır olanlar var. Görme bozuklukları, uykusuzluk, mide ve bağırsak kanaması, hafıza sorunları, kas ağrıları gibi belirtiler başlamış durumda" dedi. Teker, grevin ilk 10 gününde Bolu, Kandıra ve Silivri cezaevlerinde mahkumların su dışında bir şey almalarına izin verilmediğini savundu. Mahkumların cezaevi yönetimlerince ölüm orucuna zorlandıklarını ileri sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanlığı ise müdahale sinyali verdi. Müsteşar Yardımcısı Sefa Mermerci, "Yaşamsal tehlike olduğu zaman devletin müdahale hakkı var, müdahale edilir" dedi.

    İstanbul, Nusaybin ve İzmir'de eylemler

    Bugün pekçok şehirde açlık grevlerine destek eylemleri vardı. İstanbul Esenyurt'taki eyleme polis müdahale etti.

    Nusaybin'deki eyleme de polis izin vermeyince grup slogan atarak dağıldı..

    En çarpıcı eylem İzmir'den geldi. Ünlü Kürt yazar düşünür Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, Diyarbakır'daki kardeşi Dicle Anter ile birlikte bir günlük sembolik açlık grevine başladığını söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow