hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Feleknas Uca sınırdışı edildi

    Feleknas Uca sınırdışı edildi
    expand

    Gözaltına alınan Avrupa Parlamentosu'nun eski milletvekillerinden Feleknas Uca serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi. Eski vekil Uca, açlık grevindeki mahkumlar için Türkiye'de bulunmayan B1 vitamini getirdiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Parlamentosu'nda 1999 ile 2009 yılları arasında milletvekilliği yapan Feleknas Uca geçtiğimiz salı günü Almanya'dan Türkiye'ye gelmiş, Diyarbakır'a gitmek üzereyken Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

    Valizinde bulunan 248 kutu B1 vitamin hapını gümrük yetkililerine bildirmediğinden gözaltına alınan ve polis sorgusunun ardından dün çıkarıldığı mahkemece tarafından serbest bırakılan Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, saat 07.50'de THY'ye ait bir uçakla, sınır dışı edilerek Almanya'ya gönderildi.

    Suçu vitaminleri beyan etmemek

    Yetkililerden alınan bilgiye göre Feleknas Uca, Türk Ceza Kanunu'nun 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yer alan "Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye sokmak" suçunu işlediği gerekçesiyle nedeniyle Yabancılar Şubesi tarafından sınır dışı edildi. Uca, şayet getirdği B1 vitamin haplarını Türkiye'ye girişi sırasında gümrüğe beyan etseydi, vergisini ödeyip Türkiye'ye sokabilirdi. Uca, 'Ben bu vergiyi ödemiyorum' demesi halinde ise vitamin hapları gümrük ambarında emanete alınır, Türkiye'den alınırken de kendisine verilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neden B1 vitamini?

    B1 vitamini; açlık grevi ve ölüm orucundaki kişilerde açlık nedeniyle görülen, beden işlevlerinde düzensizlik ve hafıza kaybı yaşamalarına neden olan Wernicke Korsakoff hastalığına önlem olarak kullanılıyor. Ancak, B1 vitamini Türkiye'de saf halde üretilmiyor ve bulunmuyor. Bunun için de yurt dışından getirilmek zorunda. B1 vitamini, 2000 yılında cezaevlerinde süren ölüm oruçları sırasında da yurt dışından temin edilmişti. Türkiye'de sadece B vitamini kompleksi halinde bulunan B1 vitamini, uzun süreli açlık grevlerinde bu yolla alındığında, diğer vitaminlerin vücutta birikmesi ileride sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar saf B1 vitamini olmadığı durumlarda kompleks olarak alınabileceğini söylüyorlar ancak saf halde alınması gerektiğinin altını çiziyorlar. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow