hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "MİT sivilleşmeli"

    MİT sivilleşmeli
    expand

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun ana raporuna kaynak olan alt komisyon raporlarında, olası darbelerin önlenmesine yönelik bazı öneriler de sıralandı. Öneriler arasında "MİT'in sivilleştirilmesi" de var.

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu rapor yazımında son aşamaya geldi.

    Raporda, Türkiye'de her 10 yılda bir gerçekleştirilen darbelerin, milli iradeyi yok ederek, demokrasinin kesintiye uğramasına yol açtığı; Türkiye'nin kanun devletinden hukuk devletine dönüşmesine engel olduğu vurgulandı.

    Toplumun tüm kesimleri ve bunların siyasi temsilcilerini, her çeşit darbe, muhtıra ve demokrasiye müdahale süreçlerine karşı ortak tepki göstermesini sağlayacak, demokratik bilinç düzeyini yükseltecek bir eğitim sistemine ihtiyaç olduğu vurgulanan raporda, hiçbir kesimin, diğerinin acılarına kayıtsız kalmaması istendi.

    Yalnızca mağdur olunduktan sonra evrensel hakların hatırlanmaması, herkesin asgari bir ilkesel duruş göstermesi ve empati kurmasının insanlığın ve vicdanın bir gereği olduğu belirtildi.

    İşte öneriler...

    27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül alt komisyonlarının raporda ek olarak yer alan önerilerinden bazıları ise şöyle:

    - MİT tamamen sivilleşmeli ve dış istihbarat yanında iç istihbarat konusunda koordinasyon birimi olması sağlanmalı, jandarma ve askeri istihbarat birimlerinin iç istihbarat, fişleme ve benzeri işlevlere girmesi önlenmeli.

    -Genelkurmay Başkanlığı, demokratik bir rejimde bulunması gereken konum itibariyle Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı.

    -Silahlı Kuvvetleri, askerliğe ve milli güvenliğe ilişkin yönleri haricinde siyasi, yargısal ve medya denetime açık olması sağlanmalı.

    -Askeri okullara öğrenciler, ÖSYM sistemi ile alınmalı. Askeri liseler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmalı.

    -Sivil hayata müdahale edebilen Jandarma sistemi kaldırılarak görevleri polise devredilmeli.

    -Milli bayramlar, askeri nizam ve düzeni anımsatan şekillerde değil de vatandaşların coşku içinde katılımcı anlayışla ve değişik farklı ve zengin içeriklerle kutlanmalı.

    -1960'tan sonra yerleşik hale gelen; askerlere lojman, sosyal alan ve hastane gibi ayrı mekanların oluşturulması uygulamaları kaldırılmalı, asker-sivil kaynaşmasını ve paylaşımını sağlayacak mekanlar ve ortak alanlar oluşturulmalı.

    -TBMM kampüsü içerisine darbelere karşı ve milli iradeye atıf yapan bir ''özgürlük ve demokrasi anıtı'' açılmalı.

    -Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde tüm darbeleri anlatan ''darbe müzeleri'' açılmalı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow