hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmaris'te büyük deprem beklenmiyor

    Marmariste büyük deprem beklenmiyor
    expand

    Muğla'nın Marmaris'teki Bozburun Beldesi ve çevresinde bir ayda 2 bin 500'ün üzerinde deprem meydana gelmesinin ardından, Jeofizik Profesörü Ahmet Ercan, 'Küdür' adı verilen deniz dibindeki yanardağın neden olduğu titreşimleri tespit ettiğini açıkladı. Ercan, bölgede büyük çaplı bir deprem olmayacağını belirtti.

    Marmaris'in Bozburun Beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasında son bir ayda 2 bin 500 depremin meydana gelmesi, Türk bilim insanlarını harekete geçirdi.

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'nden uzmanlar depremlerin nedeni bulmak için bölgeye geldi.

    Yapılan incelemeler sırasında depremlerin Küdür Yarımadası yakınlarında deniz dibinde bir yanardağ oluşumundan kaynaklandığı tespit edildi.

    Çalışmalarını teknelerinin bozulması üzerine bitiren ve bölgeden ayrılan ekipte bulunan Prof.Dr. Ahmet Ercan, raporunu yazdı.

    13 noktadan yapıldı

    Rapora göre, Bozburun ve çevresinde meydana gelen sarsıntıların noktaları belirlendi.

    Raporda, "Küdür yanardağı ile Küdür kırığının sancılarını ve titreşimciklerini dinlemek için Hisarönü, Selimiye, Bayır, Bozburun yeni çekek yeri, Bozburun Mete Otel, Germe, Söğüt Manzara Aşevi, Söğüt'te iki ayrı nokta ile Taşlıca yolu, Taşlıca, Küdür ve Serçe Koyu'nda çalışma yaptık. Mağma sürekli hareket ediyor. Yüksek basınçla püskürme hareketleri yapmak istiyor. Bunlar sırasında yakın bölgeleri titreştiriyor. Bütün Bozburun yarımadasını taradım. Olası yanardağ sancıları en çok nereden duyuluyor biliyorum. Yanardağı oluşturan mağmanın sancılarıyla ilişkili. Patlamanın olup olmamasını öğrenebilmek için dinleme ağının çalışıyor olması gerekir. Yanardağ sancıları Bozburun yarımadasının 16 konumunda. En çok Taşlıca, Germe, Söğüt ve Bozburun'dan duyulduğu anlaşıldı. Şu anda yanardağ içindeki devinimler dinginlik sürecine girmiştir" denildi.

    "Büyük deprem olmaz"

    Prof.Dr. Ercan, bölgede büyük çaplı bir deprem olmayacağına da değinerek, "Şu anda dinginlik başladı, ama bu olay yine 1-3 yıl içinde gündeme tekrar gelecektir. Büyük deprem olarak gelmesi söz konusu değildir. Ne var ki Vezüv tipinde büyük bir patlama beklenmese de halkın can güvenliği için Küdür'de Atabol bölgesinde sürekli jeofizik dinleme alanı kurulması zorunludur" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow