hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hitler'in "Mesih kompleksi"

    Hitlerin Mesih kompleksi
    expand

    İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz İstihbaratı tarafından yazılmış bir rapor Adolf Hitler'in savaşın sonlarına doğru ''Mesih Kompleksi'' geliştirdiğini gösteriyor.

    BBC'nin haberine göre Mesih Kompleksi'nden müzdarip kişiler kendilerini bir kurtarıcı olarak görüyor ve insanlığın geri kalanından üstün olduklarını düşünüyorlar.

    1942 yılında Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi Joseph MacCurdy tarafından yazılmış olan psikolojik analiz raporunda ayrıca Hitler'in savaşı kaybetmeye başladıktan sonra artan bir Yahudi fobisi göstermeye başladığı söylenmiş.

    Raporun yazılmasını o dönemde BBC'nin deniz aşırı propaganda analiz biriminde çalışan sosyal bilimci Mark Abrams istemiş.

    Rapor Mark Abrams'ın çalışmaları incelenirken gün ışığına çıktı.

    Raporda MacCurdy ''Hitler birçok dini ilüzyona kapılmış durumda'' diyor.

    Ayrıca Hitler'in savaştaki başarısızlıklarının ardından tamamen ''Yahudi zehri'' fikrine saplandığını da söylüyor.

    MacCurdy'e göre bu dönemde Hitler ''Yahudilerin kötülüğün vücut bulmuş hali, kendisinin de iyiliğin cisimlenmesi'' olduğunu düşünüyormuş.

    MacCurdy raporda ''Hitler kendini kötülüğü yenmeye çalışan bir tanrı olarak görüyor ve bu yolda kendini feda etmeye hazır. Bunu kelimelerle dile getirmiyor belki ama bu düşünce sistemi onun normalde mantıksız görünen eylemlerine anlam kazandırıyor'' diyor.

    Cambridge'li tarihçi Scott Anthony MacCurdy'nin çalışmalarını gözden geçirirken raporu bulmuş.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow