hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayalinizdeki işe nasıl sahip olabilirsiniz?

    Hayalinizdeki işe nasıl sahip olabilirsiniz
    expand

    Yaşadığımız dijital çağda Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medya araçları iş adaylarına kolaylık sağlıyor. Peki sunulan bu imkanlar nasıl avantaj haline dönüştürülebilir? Hayallerinizdeki işe sahip olmak için 10 ipucu...

    1. Araştırma, araştırma, araştırma
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şüphesiz ki bir iş görüşmesinde size sorulacak ilk soru "Bizim şirketimiz ne yapar?" olacaktır. Cevap açıkça belli gibi görünse de soruya cevap verebilen kişi sayısının azlığı sizi şaşırtabilir. Eğer bu soruya hazırlıklı değilseniz, muhtemelen sizi işe almak istemeyeceklerdir.

    Başvurmuş olduğunuz şirket hakkında bilgi almak için zaman ayırın. Ne yaptıklarını araştırın, sosyal medya sayfalarını takip edin ve içinde bulundukları endüstri ve rakipleri hakkında bilgi edinin. Ne olur ne olmaz, bir arkadaşınızla mülakat pratiği de yapın.

     2. Mülakattan önce iletişime geçin

    Şirket sponsorluk veya etkinlik organizasyonları yapıyor mu? Cevap evet ise, bu etkinliklerden bazılarına katılın ve şirket temsilcileri ile tanışın. Bu kişiler sizi işe alacak kişi ile irtibat kurmanıza yardım edebilirler. Mümkünse bu kişi ile Linkedln aracılığıyla bağlantı kurun.

    3. Sosyal medyada kendinize bir alan oluşturun

    Sosyal medya alanında popüler misiniz? Blog kullanıcısı mısınız? Facebook'ta bir çok arkadaşınız ve Twitter'da çok takipçiniz var mı? Evet ise, harika. Değilseniz, bir an önce kendinizi geliştirmeye başlayın. Bu sizi işe alacak kişinin gözünde dijital alana ne kadar tutkulu olduğunuzu belli edecek en önemli yoldur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. Hazırlıklı olun

    Bir iş görüşmesinin nasıl planlandığını ve nasıl geliştiğini öğrenin. Sizinle mülakat yapacak olan kişiyi öğrenin, onun hakkında yeterli bilgi edinin ve bilginiz ile onu etkileyin.

    Ayrıca, sorular sorun. Üzerine düşünülmemiş sorular kötü bir etki bırakacaktır. Mülakattan önce sorular hazırlayın ve notlar alın.

    Bir başka önemli nokta ise şirketin kıyafet yönetmeliğidir. Facebook sayfalarını kontrol edin ve haberlerde çıkan fotoğraflara bakın. Sizin onlara nasıl ayak uydurabileceğinizi görmeleri için, yönetmeliğin bir adım önünde olun.

    5. Dakik olun

    Görüşmeye en az 15 dakika erken gidin. Mülakatı yapacak olan kişiler gün içindeki planlarını size göre ayarlayacağından, görüşmeye hazır bir şekilde yakınlarında bulunun. Eğer geç kalacaksanız, onları etkileyebilecek çok etkili bir özelliğiniz olması iyi olur. Görüşeceğiniz kişiyi arayın, iletişime geçin ve durumun hakkında bilgilendirin.

    6. Esnek olun

    Maaş konusunu ilk görüşmede açmayın. Bu sizi paraya muhtaç gibi gösterecektir. Onlara pratik yapmanın ve kendinizi geliştirmenin sizin için ilk sırada yer aldığını gösterin. Unutmayın, önemli olan ilk günden para kazanmak değil, ilk sene sonunda maaş almaya başlamanızdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söylenildiği gibi şirket sizden memnun kalırsa para kazanmaya başlarsınız ama gerçekçi rakamlara hazır olun. Maaş önerileri sunan internet siteleri de var, onları kullanmaktan çekinmeyin.

    7. Kendinizi sınırlandırmayın

    Şirketler farklı alanlara ilgisi olan insanlarla çalışmak isterler. Eğer farklı alanlarda çalışmak istiyorsanız, şirket çalışanlarını bundan haberdar edin ve kendinizi tek bir departman ile sınırlandırmayın. Ayrıca, hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı paylaşmak konusunda çekinmeyin. Farklı ilgi alanları şirketin karakterine ve kültürüne renk katar.

    8. İş değil kariyer düşünün

    Açıkça sizin için önemli olanın iş değil, kariyer olduğunu gösterin. İşe başladıktan sonraki 90 gün içerisinde varmak istediğiniz noktayı, beklentilerinizi ve onlara katabileceklerinizi anlatın. Fakat "pazarlamada iyiyimdir" veya "girişimcilikte iyiyimdir" gibi kesin ifadelerde bulunmayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9. Detayları aklınızda tutun

    Görüşme sırasında aklınızda bulunması gereken küçük detaylar şunlardır: Telefonunuzu kapatın, sakız çiğnemeyin, dik oturun, konuşurken resmi kelimeler kullanın, gereğinden fazla konuşmayın, göz kontağı kurun ve diğer iş görüşmelerinizden bahsetmeyin.

    Sonunda bir adım ileri gidip, bir sonraki aşamanın ne olacağını sorun.

    10. İletişiminizi koparmayın

    Mülakat bittikten sonra kişilerin kartvizitlerini alın ve onlara teşekkür için mail atmayı unutmayın. İletişim içinde olmanız gereken asıl kişiden mülakat sürecinin ve daha sonrasının nasıl ilerlediği hakkında bilgi alın.

    İşe alınmazsanız bunu dert etmeyin. Bundan tecrübe edinin ve kendinizi geliştirin, şirketle aranızdaki iletişimi pozitif yönde devam ettirin. Sizden daha tecrübeli bir eleman bulmuş olabilirler fakat bu demek değil ki birkaç ay sonra size uygun bir pozisyon açılmayacak. İletişimde kalmanız bu gibi durumlarda akla gelen isim olmanızı sağlayacaktır.

    (Kaynak: Mashable)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow