hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peru

    Peru
    expand

    Dünyada çevreci eylemlerin en büyüğü Peru da yaşandı. Altın madenlerinin tarım alanlarını yok ettiğini öne süren çiftçiler belediye binasını bastı. Çıkan çatışmada 5 kişi öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD maden şirketi Newport, Peru'nun Cajamarca bölgesinde altın çıkarmak için onay aldı.  Altın madenini tarım alanlarını yok edeceğini öne süren binlerce Perulu sokağa döküldü.

    Yeni açılacak maden  Latin Amerika kıtasının en büyük altın madeni olan Yanacocha’nın bir uzantısı.

    Altın için su gerekli. Maden denizden 3,700 metre yükseklikte açılacak, gerekli olan su da dağların yüksek bölgelerindeki göllerden alınarak şirketin inşa ettiği rezervuarlara aktarılacaktı.

    Ancak bu suyu tarımda ve hayvancılıkta kullanan çiftçiler, madenin yer altı su kaynaklarını yok edeceği ve çevre kirliliğine sebep olacağı gerekçesiyle plana itiraz ettiler.

    Ancak plan belediye tarafından onaylanınca olanlar oldu. Göstericiler belediye binasını bastı. Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmada 5 kişi öldü.

    Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

    Peru Başbakanı Oscar Valdes, hükümetin Cajamarca bölgesinde toplanma ve gösteri düzenleme haklarını askıya almak için çalışmalar başlattı. Çünkü madencilik Peru’nun ihracat gelirlerinin yüzde 60′ını oluşturuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow