hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bugün oylanıyor: Son dakika Kudüs oylaması haberleri

    Bugün oylanıyor: Son dakika Kudüs oylaması haberleri
    expand

    Kudüs oylamasının başlamasına az bir süre kala son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu olağanüstü oturumunda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaya karar vermesini talep eden bir karar taslağında oy kullanmak için Perşembe günü Filistin gazetelerinde ön sayfa başlıkları çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteler, ABD Başkanı Donald Trump'ın BM oturumunda taslağının lehine oy kullanan ülkelere maddi yardımı kesme tehdidinde bulunduğunu söyledi. İşte Filistin gazetelerinin oylamaya dair yorumları:

    El-Kudüs ve El-Hayat el-Cadida, Trump'un kararını "etik açıdan iflas eden bir devlet" tarafından işlenen bir "siyasi haydutluk" eylemi olarak yazdı.

    Al-Ayyam, BM'nin Büyükelçisi Nikki Hailey'nin BM üyelerine, harekete geçmek için oy kullanmalarını tehdit eden mektuplar gönderdiğini belirtti.

    El-Kuds, Filistin Yönetimi'nin (PA) tasarıya ilişkin en geniş uluslararası desteğin harekete geçirilmesi için yoğun bir diplomatik çabayı gösterdiğini de sözlerine ekledi.

    Dışişleri Bakanı Riyad Malki, ABD tehdidini bir "sindirme" olarak nitelendirerek, Birleşmiş Milletlerin üye devletlerin taslak karar lehine "yoğun" oy kullanacağını öngördüğünü söyledi.

    TRUMP'IN SÖZLERİ

    Al-Eyyam ve El-Hayat el-Cidida'ya göre, BM, Filistin halkının doğal kaynakları üzerindeki egemenlik hakkını teyit eden bir kararı lehte çoğunluğu kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    El-Kudüs ve El Ayyam, bir Filistin heyetinin İsrail'le barış sürecinde daha önemli bir rol oynamak üzere Moskova'ya yaptığı ziyareti vurguladı.

    Bu çerçevede Filistin heyetinin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın gelecekte barış sürecini denetleyecek çok taraflı bir forum oluşturması konusunda anlaştığını belirttiler.

    Gazeteler, Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı tekrarlanan Filistin gösterilerini de dikkat çekti.

    Al-Ayyam ve El-Hayat el-Cadida, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Filistin topraklarında "öfke gününde" çıkan sokaklara çıkan Filistinlileri bastırarak çeşitli protestocuları yaraladığını söyledi.

    El-Kuds, İsrailli güçlerle çatışmalar sırasında toplam 103 Filistinlinin yaralandığını da sözlerine ekledi.

    El-Kuds, İsrail polisinin, Doğu Kudüs'ten birkaç Fatah üyesi tutuklandığını söyledi.

    Gazeteler, Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'ın Kral Salman bin Abdulaziz Al Saud'a Kudüs'ü korumak için son gelişmeleri ve çabaları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

    El-Kudüs, İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus şehrindeki Joseph Mezarındaki ritüelleri gerçekleştirmek için yüzlerce İsrail Yahudi yerleşim birimine eşlik ettiğini söyledi.

    El-Kudüs ve El Ayyam'a göre, İsrail işgal yetkilileri Ürdün Vadisi'nde üç yeni yerleşim yeri inşa etme planını geliştirdiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    El-Kudüs ve El-Ayyam, Kudüs Latin Patrikhanesi Başpiskoposu Başpiskoposu Pierbattista Pizzaballa'nın Yörük Yardımcısı tarafından düzenlenen Noel basın toplantısına dikkat çekti.

    Ona Kudüs'teki statükoya saygı duyulmasını ve "tek taraflı kararların barış getirmeyecek, aksine onu uzaklaştıracağını" belirtti.

    El-Kuds, Filistinlilerin Kudüs'teki İsrail Bölge Mahkemesinin önünde Doğu Kudüs'teki Bab el-Rahmeh mezarlığının kutsallamasını protesto gösterdiğini bildirdi.

    Ayrıca, FKÖ İcra Komitesi üyesi Hanan Ashrawi, Avrupa'nın kararlarını uygulamak ve İsrail'i cezalandırmakla yükümlü olduğunu bildirdi.

    Ayrıca, Filistinli İsrail parlamentosu üyesi Ahmad Tibi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Abbas'ın kendisini şımartmasından sonra İsrail'e yapacağı ziyareti iptal ettiğini söyledi.

    El-Hayat el-Cidida'ya göre, İsrail güçleri 17 yaşındaki Filistinli genç Ahd Tamimi'nin gözaltı süresini beş gün uzattı ve 20 yaşındaki kuzeni Nour Tamimi'yi gözaltına aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kudüs muhabiri Diala Jwehan ve fotokomülatör Issam Rimawi'nin Batı Şeria'daki çatışmaları kapsamış olması nedeniyle İsrail güçleri tarafından vurularak yaralandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow