hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermenistan'da yine Sarkisyan dönemi

    Ermenistanda yine Sarkisyan dönemi
    expand

    Ermenistan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini, yüzde 58,64'lük oranla mevcut cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan kazandı.

    İkinci kez seçilen Sarkisyan, 5 yıl daha cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek. Ancak ülkede sakinlik hakim; Sarkisyan'ın destekçileri herhangi bir kutlama gösterisi yapmadı.

    Henüz konuşmadı

    Sarkisyan'ın, seçimlerde en yakın rakibine yüzde 22'lik bir oranla fark atmasına rağmen, seçim gecesi Cumhuriyetçi Parti merkez binasına gelmemesi ve herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekici bir ayrıntı olarak ön plana çıkıyor.

    Aslında Sarkisyan'ın seçim zaferi 18 Şubat akşamı yerel saatle 20.00'de ilk sandık çıkışı anketleri açıklandığında belliydi. Buna rağmen gerek Sarkisyan'ın seçim merkezinin çevresinde, gerek kutlamaların ve gösterilerin yapıldığı cumhuriyet meydanında, hiçbir Sarkisyan taraftarının toplanmaması, halkın seçimlere çok fazla ilgi göstermemesinin bir işareti olarak algılandı.

    Nitekim seçimlere katılımın yüzde 60'ta kalması da bu ilgisizliğin somut yansıması olarak değerlendiriliyor.

    Rusya ile işbirliğinin artması bekleniyor

    Sarisyan'ın yeni dönemde Rusya ile özellikle güvenlik alanında daha yakın işbirliği içinde olacağını tahmin etmek güç değil. Çünkü seçim kampanyasında Ermenistan'ın Rusya ile ilişkilerini "stratejik" olarak nitelendiren Sarkisyan, ABD ve Avrupa ile ilişkilerini ise "iyi komşuluk" çerçevesinde değerlendirmişti.

    Sarkisyan'ın gelecek dönemde Rusya'nın başını çektiği Avrasya Birliği ve eski Sovyet bloku ülkelerle kurmayı planladığı ortak füze savunma sistemine Ermenistan'ı dahil etmesi bekleniyor.

    Yukarı Karabağ'da çözümsüzlük sürüyor

    Sarkisyan'ın seçim sürecinde kullandığı, öne çıkan argümanlardan biri,işgal altındaki Azerbaycan toprağı olan Yukarı Karabağ bölgesiydi. Sık sık Yukarı Karabağ'ın Ermenistan toprağı olduğunu iddia eden ve geçmişteki savaşlara atıfta bulunan Sarkisyan'ın yeni dönemde, özellikle Rusya'nın desteğini arkasında hissetmesi nedeniyle, çözüm yönünde adım atması düşük ihtimal olarak görünüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow