hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran ile müzakerede sonuç yok

    İran ile müzakerede sonuç yok
    expand

    BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5 1" grubu ile İran arasındaki nükleer müzakerelerde dördüncü oturum da sona erdi.

    Devlet televizyonu IRINN, Kazakistan'ın Almatı kentindeki nükleer müzakerelerin ikinci gününde de iki oturumun yapıldığını, görüşmelere devam edileceğini duyurdu.

    İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlıklarındaki müzakerelerde henüz kayda değer bir gelişme sağlanamadığı belirtildi.

    Ashton'un, "5 1" grubu ile istişarelerde bulunma talebi üzerine müzakerelere ara verildiği ifade edildi.

    Yeni öneriler sunan tarafların, bunları değerlendirdikten sonra karşı tarafa cevap vereceği kaydedildi.

    İran'ın nükleer enerji elde etme hakkı, uranyum zenginleştirme, yaptırımların hafifletilmesi gibi konuların yanı sıra bazı bölgesel ve uluslararası meselelerin de müzakerelerde ele alındığı belirtiliyor.

    Bir sonraki müzakerenin yeri ve tarihine ilişkin açıklama yapılmazken, tarafların beşinci oturum için bir araya gelebilecekleri ifade edildi.

    İran, öncelikli olarak nükleer enerji elde etme hakkının resmen tanınmasını ve yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

    "5 1" grubu ise İran'dan uranyum zenginleştirme programını sınırlandırmasını, sonraki süreçte de askıya almasını, ayrıca nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğunu ispatlamasını istiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow