hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silah harcaması Batı'da azalıyor, Doğu'da artıyor

    Silah harcaması Batıda azalıyor, Doğuda artıyor
    expand

    Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, ABD ve ekonomik kriz içindeki Batı'da askeri harcamalar düştü; Rusya, Çin ve Ortadoğu'da arttı.

    Dünya genelinde askeri harcamalar 1998'den bu yana ilk kez azaldı. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yaptığı araştırmaya göre,  savunmaya yönelik harcamalar Batı'da ciddi oranda azalırken, Rusya, Çin ve Orta Doğu'da arttı.

    Dünyada yapılan askeri harcamalar 1998'den bu yana ilk kez düştü. 2012'de, bir önceki seneye oranla yüzde 0,5'lik düşüşle 1,75 trilyon dolara geriledi.

    İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yürüttüğü araştırmaya göre, askeri harcamalar Batı'da düştü, Doğu'da arttı. Dünya genelindeki düşüşün nedeni de bu. ABD, Orta ve Batı Avrupa, Avustralya, Kanada ve Japonya'da ciddi kesintiler var. Çin, Rusya ve Ortadoğu'da ise askeri harcamalar arttı.

    ABD'nin 2011'de 711 milyar dolar olan askeri harcamaları 2012'de 682 milyar dolara; Çin'in 143 milyar dolarlık 2011'deki harcamaları 2012'de 154,5 milyar dolara; Rusya'nın ise 2011'de 71,9 milyar dolar olan askeri harcamaları 2012'de 91,4 milyar dolar oldu.

    Askeri harcamalar; Çin'de yüzde 7,8, Rusya'da yüzde 16, Umman'da yüzde 51 arttı.

    SIPRI'nın raporunda bir başka dikkat çeken detay da, ABD'nin askeri harcamalarındaki yüzde 6'lık düşüş.

    ABD'nin dünya genelindeki payı ise Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına indi. Ama, yine de en öndeki sırasını kimseye kaptırmadı. Dünya genelinde tüm askeri harcamaların yüzde 39'u ABD'ye ait.

    İkinci sırada Çin, üçüncü sırada Rusya geliyor.

    Çin, askeri harcamalarda ABD ile arayı giderek kapatıyor.

    Ancak, araştırmanın direktörü Sam Perlo-Freeman, harcama oranlarındaki farkın kapanmasına aldanmamak gerektiğini, ABD'nin askeri kapasitesinin halen Çin'den çok daha üstün olduğunu söylüyor.

    Perlo-Freeman'a göre, Çin'in askeri harcamalarının gerçek kapasiteye dönüşmesi için zamana ihtiyaç var.

    İsveç merkezli SIPRI'nin araştırmasında, İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkeler için, şeffaflık ve belirsizlik gerekçe gösterilerek, bu ülkelerin askeri harcamalarına yer verilmedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow