hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KKTC'de petrol sızıntısına 169 bin lira ceza

    KKTCde petrol sızıntısına 169 bin lira ceza
    expand

    KKTC'de geçen hafta bugün bir çevre felaketi yaşanmıştı. Bir elektrik santraline petrol aktarımı sırasında nakil borusu patladı. En az 100 ton petrol denize sızdı. Olayla ilgili iki şirkete üst sınırdan ceza kesildi. 169 bin 800 liralık cezanın yanısıra, tazminat davası da açılıyor.

    KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, düzenlediği basın toplantısında, yasalar gereği Çevre Koruma Dairesi tarafından AKSA ve ilgili gemi şirketinin KKTC temsilcisine asgari ücretin 60 katı ceza kesildiğini dile getirerek, toplam cezanın 169 bin 800 lira olduğunu söyledi.

    Bakan Harmancı, başsavcılığa bilirkişi raporunu sunduklarını ve polis raporunun da başsavcılığa verilmesini beklediklerini belirterek, raporların tamamlanmasının ardından başsavcılığın harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

    Çevre Dairesi'nin bundan sonra yapacaklarına da değinen Bakan Harmancı, ilk günden bu yana Martı firması, AKSA ve ilgili gemi şirketinin yetkilileriyle koordinasyon çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.

    Kendilerinin temizlik çalışmalarında izleyici, gerekirse yönlendirici bir pozisyonda olduğunu ifade eden Harmancı, temizlik işlemlerinin olması gerektiği gibi yürüdüğünü söyledi.

    Denize dökülen miktar 98 ton

    Yapılan hassas ölçümlere göre, denize dökülen petrol miktarının 98 ton olduğuna işaret eden Harmancı, bir haftada yapılması gereken her şeyi yaptıklarını, bundan sonra Başsavcılıktan gerekli çalışmaları başlatmasını beklediklerini belirtti.

    Kazanın yaşandığı 1 kilometrelik alanda yaşamın bittiğine işaret eden Harmancı, denizden toplanan yakıtın, karada oluşturulan havuza aktarıldığını, daha sonra da buradan çekildiğini ifade etti.

    Bakan Harmancı, 9 ana arterde önleyici çalışmaların başarıyla tamamlandığını, balık çiftliğinin olduğu bölge ve su arıtma ünitesi alanlarında temizlik çalışmalarının yoğunlaştırıldığını anlatarak, kaba temizliğin gelecek Pazar gününe kadar, detay temizliğin ise 2 ay gibi bir sürede tamamlanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

    ODTÜ Deniz Bilimleriyle bundan sonraki sürecin izlenmesiyle ilgili bir anlaşmaya varmak üzere olduklarına dikkati çeken Bakan Harmancı, izleme sürecinin ise 1 yılı geçeceğini düşündüklerini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow