hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Büyükelçiliği'ne intihar saldırısı: 1 polis şehit

    Türk Büyükelçiliğine intihar saldırısı: 1 polis şehit
    expand

    Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Türk Büyükelçiliği binasına üç intihar eylemcisi bomba yüklü araçla girmeye çalıştı. Saldırıda 1 özel harekat polisi şehit oldu, 3 polis yaralandı.

    Canlı bombaları fark eden elçilik binasını koruyan özel harekat polisi intihar eylemcilerine ateş etti.

    Vurulan iki canlı bomba öldü. Üçüncüsü ise ölmeden önce üzerindeki patlayıcıları patlattı.

    Saldırganın kendisini patlatması sonucu 1 özel harekat polisi şehit oldu. 3 polis de yaralandı.

    Yaralılar bina yakınlarındaki hastaneye kaldırıldı.

    Dışişleri kaynakları yaralı 3 özel harekat polisinden birinin durumunun ciddiyetini koruduğu bildirdi. 

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun'la görüştü. Başbakan Erdoğan'a da konuyla ilgili bilgi aktardı.

    Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üstlendi.

    Davutoğlu twitter'dan mesaj yayınladı

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk büyükelçiliğine dönük saldırıyla ilgili twitter'dan mesajlar verdi.

    Davutoğlu, "Daha önceden alınan güvenlik önlemleriyle daha fazla şehit vermemiş olmamız tek tesellimiz. Yaralı polislerimiz için de ambulans uçağımızı gönderiyoruz. Başta büyükelçimiz Kani Torun olmak üzere diplomatından sağlık görevlisine, emniyet mensubundan sivil toplum gönüllülerine, TİKA çalışanlarına kadar bayrağımızı kahramanca temsil eden herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Aziz milletimiz duaları ve tüm imkanları ile sizin yanınızdadır" ifadesini kullandı.

    Dışişleri saldırıyı lanetledi

    Türkiye, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısını lanetledi.

    Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, büyükelçiliğimiz çalışanlarını hedef alan bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde lanetlemektedir. Saldırıda şehit olan polis
    memurumuzun ailesi, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyor, yaralanan görevlilerimize acil şifa temenni ediyoruz. Mogadişu Büyükelçiliğimize karşı yapılan bu hain saldırının faillerinin süratle yakalanıp adalet önüne çıkarılmasını beklemekteyiz" denildi.

    Açıklamada, Türkiye'nin kardeş Somali halkının yanında yer almaya ve Somali halkına yardım etmeye devam edeceği kaydedildi.

    Bozdağ: "Hayati tehlikeleri yok"

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da yaralılara orada bulunan sağlık ekiplerince ilk müdahalenin yapıldığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydederek, yaptıkları görüşmeler sonucunda yaralı polisleri Nairobi'ye götürttüklerini dile getirdi.

    Ambulans uçak gidene kadar yaralıların Nairobi'de olacağını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

    "Çünkü uçağın oraya gitmesi 6,5 saat sürüyor. Bu nedenle zaman kaybını önlemek için güvenli bir ortamda olmalarını istedik. Oradaki Türk yetkilileri de çalışmalarını sürdürüyor. Şehidimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu bir terör saldırısıdır. Yapanları da failleri de lanetliyoruz. Türkiye, Mogadişu'da insani ve vicdani görevini yapmak için bulunuyor. Oradaki insanların yaşayabilmeleri için uğraş veriyor. Bombalı aracın patlamasından sonra intihar saldırısı gerçekleştirmek isteyen 3 kişi de etkisiz hale getirilmiştir. Bu kişiler içeriye saldırmaya çalıştıkları zamanda gerekli müdahale yapılarak
    etkisiz hale getirilmişlerdir."

    Bozdağ, Somalili makamların da gerekli araştırmaları sürdürdüğünü vurgulayarak, "Orada insani amaçla bulunan çok sayıda vatandaşımız var. Burada bulunan terör grupları zaman zaman bu tür saldırılarda bulunuyorlar. Gerekli detaylar, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenecek. Şu ana kadar olayı üstlenen bir terör örgütü yok" ifadelerini kullandı.

    ABD Elçisi'nden mesaj

    ABD Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de bir başsağlığı mesajı yayınladı.

    Ricciardone mesajında şöyle dedi:

    "Bugün Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği'ne düzenlenen kasıtlı saldırı sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Yaşamını yitirmiş olan kişinin ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, saldırıda yaralananların bir an önce iyileşmelerini ümit ediyoruz. Hiçbir siyasi sebep ya da din terörizmi haklı gösteremez. Birleşik Devletler terörün her türlüsünü en güçlü şekilde kınamakta, bu trajik kayıp ile karşı karşıya kalan dost ve müttefik Türk halkının ve Türk Hükümeti'nin yanında yer almaktadır."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow