hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürcistan'da Margvelaşvili dönemi

    Gürcistanda Margvelaşvili dönemi
    expand

    Gürcistan'da 10 yıl önce "Gül Devrimi" ile başa gelen Mikhail Saakaşvili dönemi resmen sona eriyor. Ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Saakaşvili karşıtı Başbakan İvanişvili'nin desteklediği Giorgi Margvelaşvili kazandı.

    Mikail Saakaşvili 23 Kasım 2003'te dönemin Gürcistan Başbakanı Edvard Şevardnadze'yi mecliste açılış konuşması yaptığı sırada, "Gül Devrimi" ile koltuğundan ederek iktidarı ele geçirmişti.

     2003 yılından bu yana sürdürdüğü iki dönem cumhurbaşkanlığının sonuna geldi. 3. Kez cumhurbaşkanlığına aday olamayan Saakaşvili'nin katılmadığı seçimleri eski bir üniversite rektörü olan Giorgi Margvelaşvili kazandı.

    Margvelaşvili oyların yüzde 62'sini kazanarak, ikinci turu gidilmeden cumhurbaşkanlığını kazanmış oldu.

    Böylelikle, Saakaşvili'nin "Gül Devrimi" ile başlayan ve ABD ile yakınlaşılan 10 yıllık sürecin sonuna gelinmiş oldu.

    Margvelaşvili, şu anki başbakan İvanişvili tarafından destekleniyor. Öyle ki, Forbes dergisine göre 5,5 milyar dolar serveti bulunan İvanişvili Gürcistan'ın en zengini.

    İvanişvili'nin kurduğu "Gürcistan hayali" hem cumhurbaşkanlığı hem de başbakanlık koltuğunun da kontrolünü ele geçirmiş oldu.

    ABD ile mevcut ilişkileri sürdürmeyi amaçlayan"Gürcistan hayali" hareketi, Rusya ile de yakın ilişkiler içinde bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow