hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak Başbakanı Maliki Washington'da

    Irak Başbakanı Maliki Washingtonda
    expand

    ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdüren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın Beyaz Saray'da Maliki ile 2 saat baş başa görüşme yaptığı bildirildi. Açıklamaya göre, görüşmede Biden ve Maliki, birleşik, federal ve demokratik bir Irak ile ABD arasında güçlü ve kalıcı bir ortaklığın inşası için bundan sonra atılabilecek adımlar üzerinde konuştu. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Başbakan Maliki, ülkelerimizin terörist gruplara karşı birlikte mücadelesinde öğrendiği derslerden yola çıkarak, Irak'ın güvenliğine yönelik tehditlere karşı koymada bütüncül bir strateji takip etme yolundaki çabalarını anlattı. Bu bağlamda Başbakan (Maliki), terör ağlarını tecrit etmek için yerel liderler ve Irak'ın Oğulları'nın (Sünni milis grubu) desteğinin alınmasının önemini vurguladı. İki lider, ilave ABD işbirliğinin Irak'a bu stratejiyi ilerletmesinde nasıl yardımcı olabileceği hususunu ele aldı. Başkan Yardımcısı (Biden), Amerika'nın, Irak'ın El Kaide'yi yenilgiye uğratma ve halkını korumada başarı sağlamasına olan bağlılığının altını çizdi."

    Biden ve Maliki'nin ayrıca, seçimlerin Irak'ın demokrasisinin pekiştirilmesi açısından taşıdığı öneme değindiği belirtilen açıklamada, Başkan Yardımcısı Biden'ın, Maliki'nin, parlamento seçimlerinin zamanında düzenlenmesine dair kararlılığını memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

    Açıklamada, Biden ve Maliki'nin bugün, ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşması'nın uygulanmasını ele almak üzere Yüksek Koordinasyon Komitesi'nin toplantısında ABD ve Irak heyetlerine başkanlık edecekleri bilgisi de verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow