hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polonya'da Rus Büyükelçiliği'ne saldırı

    Polonyada Rus Büyükelçiliğine saldırı
    expand

    Polonya'nın başkenti Varşova'da Bağımsızlık Günü'nde Polonya Gençliği ve Radikal Sağ Kamp adlı örgütlerin düzenlediği yürüyüşte göstericiler Rusya Büyükelçiliği'ne taş ve sopalarla saldırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Futbol holiganların da katıldığı on binlerce kişi ortalığı ateşe verdi, polisle çatıştı.

    Rusya Büyükelçiliği önünden geçerken "Komünistlere Hayır" ve "Baskıcı Kızıl Ordu" pankartları açan kalabalık büyükelçilik güvenlik kulübesi ve çöp konteynırını ateşe verdi. Taş, şişe, molotof kokteyl ve patlayıcı maddeler Büyükelçiliğe doğru fırlatıldı. Bazı saldırganlar da kapıları kırmaya çalıştı.

    Rusya, Prusya ve Avusturya'nın yönetiminde olan Polonya 1918'de bağımsızlığını kazanmıştı.

    Olaylar nedeni ile Rusya Varşova Büyükelçiliği'nde güvenlik önlemleri artırılırken, Polonya'nın Moskova Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

    Rus basınında yer alan iddialara göre bazı araçları da yakan kalabalık, elçilik önünde bulunan ağaçları sökmeye çalıştı.

    Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin rezidansının sadece 200 metre ötesinde bulunan Rusya Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıda polis biber gazı kullandı ve copla saldırganları uzaklaştırmaya çalıştı.Olaylarla ilgili polis 54 kişiyi göz altına alırken, 14 kişi de hastaneye kaldırıldı.

    Polonya Başbakanı Donald Tusk, yaşananların kabul edilemez olduğunu, polise ve Rusya Büyükelçiliği'ne saldırının ülkenin imajını olumsuz etkilediğini söyledi. Yaşanan olaylardan üzgün olduğunu kaydeden Tusk, ülke için utanç vesilesi olduğunu belirtti.

    Polonya Dışişleri Bakanlığı da, Polonya'nın Bağımsızlık Günü nedeniyle ırkçı ve sağ radikal kuruluşlar tarafından düzenlenen yürüyüşte Rusya Büyükelçiliği önünde çıkan kargaşayı kınadı. Dışişleri Bakanlığı Basın Müşaviri Marçin Voyçehovskiy yaptığı açıklamada, "Rusya Büyükelçiliği önünde yaşanan kargaşadan dolayı üzüntümüzü bildiriyoruz. Çeteciliğin affı olamaz. Viyana Konvansiyonu'na karşı gerçekleştirilen ihlali kınıyoruz." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow