hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'den Batı'ya İran mesajı

    İsrailden Batıya İran mesajı
    expand

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'nın nükleer programı engellenmesi gerektiğini söyleyerek, "Günün birinde uyandığınızda İran'ın Alman şehirlerine nükleer füze doğrulttuğunu görebilirsiniz" dedi.

    "Bild" gazetesine röportaj veren Netanyahu, yarın İran'ın nükleer programıyla ilgili Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çin'in yanı sıra Almanya'nın arasında olduğu grubun bir araya geleceğini hatırlatarak, "İran müzakerelerde hiçbir şey vermiyor ama 5+1 grubu taviz veriyor. Bu kötü bir alışveriş. Bu müthiş ve tarihi bir hata" diye konuştu.

    Netanyahu, İran'ın nükleer reaktörleri kaldırmasını, bu yerine getirmezse yaptırımların arttırılması gerektiğini vurgulayarak, "Üçüncü bir seçenek daha var. Ekonomi felç geçirmiş bir durumdayken baskı arttırılabilir. Bu yapılacak yerde İranlılar serbest bırakılıyor ve bu da büyük bir hata" ifadelerini kullandı.

    İran'nın yaptığı kıtalar arası balistik füzelerin sadece İsrail'i değil, Avrupa ve ABD'yi de tehdit ettiğini savunan Netanyahu, "Onlar bu füzeleri patlayıcı madde ile değil, nükleer başlık ile donatmak istiyorlar. Bu imkan ellerinden alınmazsa günün birinde uyandığınızda İran'ın Alman şehirlere nükleer füze doğrulttuğunu görebilirsiniz. İran'ın nükleer amaçlarından vazgeçmesi için yaptırımlar arttırılması lazım" dedi.

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle ilgili Netanyahu, "Tarzlarını değiştirdiler ama ideolojileri değişmedi. Batılı politikacıları uyarıyorum, tarz ve içerik konusunda ayırt etmeleri lazım" diye konuştu. Netanyahu, İran'ın hala nükleer silah peşinde olduğunu ve bunları İsrail'e ve Arap Ülkelerine karşı kullanmak istediğini iddia etti.

    İran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesi konusunda, "Yıllarca zahmetle oluşturulan yaptırımlar hafifletiliyor. Bu hiç mantıklı değil" diyen Netanyahu, İran'ın nükleer altyapıyı muhafaza ederek sadece çok az tavizde bulunduğunu belirtti.

    Netanyahu, daha sert yaptırımlar istediğini ve bunun vakti geldiğini vurgulayarak, "İran'ın tam planlarından vazgeçmesi mümkünken, yaptırımları devam ettirmek varken, İran'a milyar dolar verilmek isteniyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow