hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır: Türk Büyükelçisi ülkeyi terk etsin!

    Mısır: Türk Büyükelçisi ülkeyi terk etsin
    expand

    Mısır, Türkiye ile ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldı; Türkiye Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi. Türkiye de Mısır'ın Ankara Büyükelçisini "istenmeyen adam" ilan etti.

    Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesini, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırdı.

    Bakanlık'tan Mısır açıklaması

    Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyini Maslahatgüzarı seviyesine indirmesi üzerine yaptığı açıklamada, Mısır'ın Türkiye'deki geçici Maslahatgüzarı'nın Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerin Maslahatgüzar düzeyine indirildiğini ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği açıkladı.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, Mısır'la diplomatik ilişkilerin bozulmasında sorumluluğun "3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime ait" olduğu kaydedildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

     "Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin Maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de 'istenmeyen adam' ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.

    Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerimizin Maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in 'istenmeyen adam' ilan edildiği bildirilmiştir.

    Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da '3 Temmuz darbesinin' olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır. Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz."

    "Mısır için dua etmeye devam edeceğim"

    Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, "Mısır için dua etmeye devam edeceğim. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" dedi.

    Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Mısır hükümetinin aldığı kararı AA'ya değerlendiren Botsalı, "Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır'ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" diye konuştu.

    Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesini, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow