hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konutta yüzde 18 KDV sektörü karıştırdı

    Konutta yüzde 18 KDV sektörü karıştırdı
    expand

    TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, konutta yeni KDV düzenlemesi ile TOKİ'nin sektör dengelerini altüst edeceği, sektör bileşenlerinin mağduriyetine yol açacağı iddiasında bulundu. TOKİ ise, KDV uygulamasına tabi olduğu ve bu nedenle haksız rekabet doğması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını bildirdi.

    İMO'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

    "Bakanlar Kurulu'nun 1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 24 Aralık 2012 tarih ve 2012/4116 sayılı kararı ile TOKİ'yle çalışan yüklenici firmalara bir ayrıcalık daha tanınmış oldu.

    Konutta KDV oranlarına yeni bir düzenleme getiren karar, inşaat sektöründeki durağanlığı artıracak, ikinci el konut fiyatlarını yükseltecek ve dolayısıyla alt ve orta gelir grubunun ev sahibi olma hayalini zora sokacak özellikler içermektedir.

    Daha önceki düzenlemede, 'Türkiye genelinde net büyüklüğü 150 metrekarenin altında olan konutlarda yüzde 1, 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda ise yüzde 18 KDV oranı' uygulanırken, yeni kararla, büyükşehirlerde arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutlar için yüzde 8, 1000 TL ve üzerinde olan konutlar için ise yüzde 18 KDV oranı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

    Konut vergisi yüzde 18'e çıktı İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

    Kentsel dönüşüm kapsam dışı!

    Yeni KDV uygulaması1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre; büyükşehirlerde olmak ve lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılmak kaydıyla, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsatı alınan ve sayılan iki şartı aynı anda sağlayan 150 metrekare altındaki konutlardan arsa metrekare birim değeri 500-1.000 lira arası olanların tesliminde yüzde 8, 1.000 lira ve üzeri konutların tesliminde yüzde 18 oranında KDV uygulanmasına karar verilmişti.

    Bunların dışında kalan 150 metrekare altı konutların tesliminde yüzde 1, 150 metrakere ve üzerindeki konutların tesliminde eskiden olduğu gibi ruhsata veya arsa metrekare birim değerine bakılmaksızın yüzde 18 oranında KDV uygulanmasına devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

    Düzenleme dışında tutulan konutlar şöyle tespit edilmişti:

    * İnşaat yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden önce alınmış konutlar,

    * 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde yapılan konutlar,

    * Arsa metrekare birim değeri 500 lira ve üzeri olmakla birlikte lüks veya birinci sınıf inşaat grubuna girmeyen konutlar,

    * Lüks ve birinci sınıf inşaat grubuna girmekle birlikte arsa metrekare birim değeri 500 liranın altında olan konutlar,

    * Büyükşehirlerde olmayan konutlar.

    Bakanlar Kurulu kararının bir istisnası bulunuyor ki bu istisna, konut üretimi yapan firmalar arasında haksız rekabete yol açmakla kalmamakta, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde TOKİ'den iş alan yüklenici firmalara KDV yükü getirmeyerek, ev alacak vatandaşları TOKİ ve TOKİ'yle çalışan firmalara mahkûm etmektedir.

    Konut fiyatlarına doğrudan yansıyacak yeni KDV oranlarının, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' kapsamındaki rezerv yapı alanlarında, riskli alan olarak belirlenen yerlerde ve riskli yapılarda uygulanmayacak olması, aynı parsel içinde, hatta komşu adalarda üretilecek konutların satış fiyatları arasında kayda değer bir farkın oluşmasına yol açacaktır.

    Siyasi iktidarın yapı üretim sürecine bütünlüklü bir program çerçevesinde yaklaştığı açıktır.

    Büyükşehir Belediye Kanunu ile büyükşehir sayısı çoğaltılmış, neredeyse eş zamanlı olarak 'kentsel dönüşüm' yasası çıkartılmış ve ardından kentsel dönüşlüm projelerini cazip hale getirmek için KDV oranları düzenlenmiştir.

    Ruhsatlarını 2013 yılında ruhsat alacak olan konutlar için uygulamaya konulan yüksek KDV oranı ister istemez vatandaşı ikinci el konuta yönlendirecek ve ikinci el konutların fiyatı arz-talep ilişkisi gereği yükselecektir.

    Kuruluş amacı olan sosyal konut yapımının çok ötesine geçerek lüks konut üretiminden arsa alım satımına kadar neredeyse her alanda faaliyet gösteren TOKİ'nin 'Afet Riski Altındaki Alanlar Hakkındaki Kanun' ile birlikte görülmemiş yetkilerle donatıldığı bilinmektedir.

    Bir kamu kuruluşu olarak TOKİ, hem kamu olanaklarından yararlanarak hem de vergiden muaf tutularak pek çok imtiyaza sahip kılınmıştır.

    Sektörün ayrıcalıklı dev 'kamu şirketi' haline getirilen TOKİ, KDV imtiyazıyla gücüne güç katacak, sektör dengelerini altüst edecek, sektör bileşenlerinin mağduriyetine yol açacaktır."

    TOKİ'den KDV açıklaması


    Bu arada Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, iddialarla ilgili bir açıklama yaptı.

    TOKİ mülkiyetinde bulunan konutların satış işlemlerinde KDV oranlarının, Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan 30 Aralık 2007 tarih 26742 sayılı ilanındaki 2007/13033 sayılı ''Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararı'' gereğince konut net yüzölçümüne göre yüzde 1 ve yüzde 18 olarak uygulandığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

    ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip, inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesine istinaden 'tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri, 500 liraya kadar olan konutların tesliminde yüzde 1, 500 ile bin lira (bin lira hariç) arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 uygulanır' hükmü getirilmiştir.

    Uygulamaya konulan düzenlemede İdaremizin konut satış işlemlerinde herhangi bir KDV muafiyeti bulunmayıp, idaremiz 24.12.2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince KDV uygulamasına tabidir.

    Buradan anlaşılacağı üzere, TOKİ'nin KDV'den muaf olması ve haksız rekabet doğması gibi bir durum söz konusu değildir.''

    Yeni uygulama arsaların yüzde 6'sını kapsıyor


    Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, söz konusu düzenlemeden büyükşehirlerde bulunan arsaların yaklaşık yüzde 6'sı etkilenecek.

    Bir maliye yetkilisi, "Büyükşehirlerde arsa ve araziye ait metrekare birim değerlerine sokak sokak, cadde cadde baktığımızda, söz konusu düzenlemeden büyükşehirlerdeki arsaların yaklaşık yüzde 6-7'sinin etkileneceğini tespit ettik" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow