hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsacılar da yastık altındaki altının peşinde

    Borsacılar da yastık altındaki altının peşinde
    expand

    Borsa aracı kurumları yatırımcıların altınlarını özkaynak olarak kabul ederek kredili işlem yapabilecek.

    Yılbaşında yürürlüğe giren yeni sermaye piyasası kanununun ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliğ ve düzenlemeleri değiştirmeye devam ediyor.

    Son olarak yayımlanan Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri tebliğ taslağına göre aracı kurumlar yatırımcılardan özkaynak olarak sermaye piyasası araçlarının yanı sıra altın, döviz ve kira sertifikalarını da özkaynak olarak kabul edebilecek ve kredi işlem yapabilecekler.

    Daha önce bankaların fiziki altın toplayabilmelerine imkan veren düzenlemelerin ardından bankalar şubeleri aracılığı ile "altın günleri" düzenleyerek uzmanların yaklaşık 2 bin ton olarak tahmin ettikleri yastık altındaki altınların peşine düşmüşlerdi.

    Merkez Bankası'nın (TCMB) bankaların zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkan verilmesiyle de TCMB'nin altın rezervleri tarihinin en yüksek seviyesi olan 21,4 milyar dolara kadar yükselmişti.

    Altında standartları Hazine Müsteşarlığı belirleyecek


    SPK'nın yayımladığı son taslağın aynı şekilde tebliğ haline gelmesi durumunda da aracı kurumlar kredili işlem yapmak isteyen yatırımcılardan özkaynak olarak Hazine Müsteşarlığının belirlediği standartlardaki altın ve diğer kıymetli madenleri kabul edebilecek.

    Böylece yatırımcılar yastık altında tuttukları altın ve diğer kıymetli madenleri teminat olarak göstererek kredili hisse senedi alıp satabilecek. Bankaların altın alım satımı yapabileceklerine ilişkin düzenlemede de standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen ibaresi bulunuyordu.

    Özkaynak olarak kabul edilebilen araçların çeşitlendirilmesinin, aracı kurumların yatırımcı sayısını artırması, yeni yatırımcılara ulaşabilmesi ve işlem hacminin artması adına önemli bir araç olabileceğini düşünen uzmanlar, tasarruflarını altın olarak değerlendiren, atıl nakit parası olmasa da borsada gördüğü fırsatları değerlendirmek isteyen yatırımcıların bu sayede borsada işlem yapabileceklerini kaydediyor.

    Yayımlanan tebliğ taslağında altın dışında özkaynak olarak kabul edilebilecek diğer araçlar ise şöyle sıralandı:

    "Nakit olarak Türk Lirası ve konvertibl döviz, sermaye piyasası aracı olarak ise işlemlere konu olabilecek sermaye piyasası araçları listelerinde yer alan sermaye piyasası araçları, yatırım fonu katılma belgeleri ile borsada işlem görmek kaydıyla kamu borçlanma araçları, özel sektör borçlanma araçları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, kira sertifikaları ve kurulca uygun görülecek diğer sermaye piyasası araçları..."

    "Altının finansal sisteme kazandırılması vizyonunu destekliyoruz"

    AA muhabirine konuya ilişkin görüşlerini aktaran Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner altının finansal sisteme kazandırılması vizyonunu çok doğru bulduğunu ve desteklediklerini belirterek "İnsanımızın en fazla tasarruf birikimi altında... Fakat bu altınların çok büyük bir kısmı yastık altında veya ziynet türü olarak bulunduruluyor" dedi.

    Bu birikimlerin kayıt altına alınması ve finansal sisteme çekilmesi vizyonuna bankalarla başlandığını hatırlatan Doğaner, bankalardan sonra ikinci adımın da bu atıl duran varlığın sermaye piyasalarına kazandırma süreci olmasından sektör olarak memnun olacaklarını kaydetti.

    Bunun aslında altının sermaye piyasaları içerisine alınmasının da 2. adımı olduğunu vurgulayan Doğaner, "İlk adım bilindiği üzere İstanbul Altın Borsası'nın, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Borsa İstanbul AŞ çatısı altında birleşmesiydi" dedi.

    Aracı kurumların ileride altın ve kıymetli madenler piyasasında da işlem yapabileceklerine inandığını ifade eden Doğaner, altının hisse senedinde kredili işlem yapmak için özkaynak olarak kabul edilmesi imkanının bunu kolaylaştıracağını belirterek şunları kaydetti:

    "Bu gelişmeleri çok olumlu bulmakla birlikte henüz bu konudaki detayların belli olmadığını, dolayısıyla tam olarak bir değerlendirme yapmak için önce taslağın tebliğe dönüşmesinin ve ardından alt düzenleme ile genelgelerin beklenmesi gerektiğini düşünüyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow