hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Elektrik ve doğalgaza zam yok"

    Elektrik ve doğalgaza zam yok
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek doğalgaz gerek elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz. Ekim'e kadar elektrik fiyatlarında değişiklik olmayacak" dedi.

    OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) yönetim kurulu başkan ve üyelerini Bakanlıkta kabul eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

    Yıldız, bir soru üzerine, Şah Deniz Konsorsiyumu’nun Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya taşınmasında Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nı (TAP) tercih ettiğini belirterek, "Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

    BP’nin Bakü’de açıklama yaptığını bildiren Yıldız, Şah Deniz 2 Konsorsiyumu üyelerinin tercihlerini TAP’tan yana kullandığını duyurduklarını ifade etti.

    "Anlaşma yürürlükte"

    TANAP ile Türkiye’de yerli sanayiyle alakalı yatırımlar ile 1,8 milyon tonluk çelik boru üretiminin yapılmasına dönük kararlara işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bundan sonra Avrupa’nın kuzeyine mi, yoksa güneyine mi gidecek? Karar burada kilitlenmişti. Tabii şu anda Avrupa’nın güneyine gitmesi tercih edildi. Bizim açımızdan ciddi bir fark yok. Ben temenni ederim ki Yunanistan’daki siyasi istikrarsızlıklar ve İtalya’nın ekonomik geleceği bu projeye herhangi bir zarar vermesin. Temennim budur. Bu tür uluslararası projeler, o boru hatlarının geçtiği ülkelerin siyasi istikrarıyla son derece orantılı ve paraleldir. Ama Türkiye’nin 6 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 2018 yılında karşılanmasına dönük yaptığımız anlaşma yürürlükte, devam ediyor.”

    Hem üretim hem de taşımanın eş zamanlı olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Şah Deniz 2 Konsorsiyumu bunun 2018 yılında üretilebileceğini ve bizim yapacağımız iletim hatlarının da yine benzer bir tarihte gerçekleştirileceğini söylemem lazım” diye konuştu.

     "Türkiye’yi yakından ilgilendiren projeler"

    Batı Nabucco’yu, bu projeye dahil olan Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 6 ülkenin değerlendireceğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

    “Bunların her birisini değerlendirdikten sonra TAP ile ilgili konuları değerlendireceğiz. TAP’ın en büyük ortaklarından Statoil aynı zamanda Şah Deniz 2’nin de büyük ortaklarındandır. Bu yüzden bazı aktörler bazı projelerde çift taraflı bulunabiliyorlar. Hem üretici hem de taşıyıcının bulunması gayet normal ve doğal. Aynen TANAP’ta SOCAR ile beraber BOTAŞ’ın TPAO ile başlattığı işletmenin, yeni gelen teklifle BP, Statoil ve Total ile devam edebileceği gibi. Bunların ortaklık ve sermaye yapılarını, TANAP, Nabucco West, TAP’ın hep beraber değerlendirmiş olacağız. Çünkü Türkiye’yi yakından ilgilendiren projeler bunlar.”

    Doğalgaz ve elektrik fiyatları

    Elektrik vedoğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Yıldız, son 1 ay içerisinde yurtiçi ve yurtdışı gerekçelerle Türkiye'deki döviz fiyatlarının yüzde 5,2 oranında arttığını ifade etti. Bu durumun enerji maliyetlerine ciddi oranlarda yansıdığına dikkati çeken Yıldız , "Vatandaşımızın lehine, gerek doğal gaz gerekse elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz" dedi.

    Yıldız, doğalgazın aylık, elektriğin ise 3 ayda bir değerlendirilen fiyat mekanizmasına sahip olduğunu belirterek, "Önümüzdeki ay içerisinde doğalgazda ve elektrikte bir fiyat değişikliği söz konusu olmayacak. Ekim ayına kadar da elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow