hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizi artırdı

    Merkez Bankası faizi artırdı
    expand

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranları olan borçlanma faiz oranını yüzde 3,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 6,50'den yüzde 7,25'e çıkardı.

    TCMB'den yapılan faiz oranlarına ilişkin duyuruya göre, PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

    Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi.

    Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.

    Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,50'de sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 6,50'den yüzde 7,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6,00'dan yüzde 6,75'e yükseltti.
    AKP nikah tazeledi!CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankası'nın faizi artırma kararının, "AK Parti'nin faiz lobileriyle nikah tazelemesi" anlamına geldiğini savundu.

    Öztrak, "Milletin bir kuruşunu faiz lobisine yedirmeyeceklerini söyleyen bakanlar şimdi milletin yüzüne nasıl bakacak?" diye sordu.

    "Bu faiz artırım kararı teknik bir gereklilik ise neden Merkez Bankası bu kararı almak için Dolmabahçe toplantısını ve Başbakan'ın 'faizi artır' talimatını beklemiştir? Merkez Bankası'nın bağımsızlığına artık ne kadar güvenilir?" diye soran Öztrak, "Ekonomi sıfır hatayla yönetilmek zorunda" uyarısında bulundu.

    Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 sabit bırakırken, borç verme faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 10,25'e çıkardı.

    Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği belirtilerek, "Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artışı sınırlamaktadır. Nitekim altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir" denildi.

    Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlendiği ifade edilen duyuruda, "Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur" ifadelerine yer verildi.

    Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkmasının enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediği ifade edilen kararda, "İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir" denildi.

    Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtti.

    Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar verdiğini belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

    "Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk Lirası likidite politikasının esnekliğinin artırılmasına karar verilmiştir.

    Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk Lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır.

    Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

    PPK toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

    Merkez Bankası'nın 2013 yılbaşından bu yana uyguladığı bir hafta vadeli repo faiz oranları şöyle:

    Tarih/ Değişim/ Faiz
    22.Oca 5,50
    19.Şub 5,50
    26.Mar 5,50
    16.Nis 0,50 5,00
    16.May 0,50 4,50
    18.Haz 4,50
    23.Tem 4,50

    Merkez Bankası'nın 2013 yıl başından bu yana uyguladığı kısa vadeli faiz oranları şöyle:

    Tarih/ Borçlanma Faiz Oranı/ Borç Verme Faiz Oranı
    22.Oca 4,75 8,75
    19.Şub 4,50 8,50
    26.Mar 4,50 7,50
    16.Nis 4,00 7,00
    16.May 3,50 6,50
    18.Haz 3,50 6,50
    23.Tem 3,50 7,25
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow