hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye yüzde 4.4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü

    Türkiye yüzde 4.4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü
    expand

    Büyüme yılın ikinci çeyreğinde kamu ve özel tüketimin yanı sıra stok değişimlerindeki artışın da desteğiyle ikinci çeyrekte yüzde 4.4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013 yılının ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 4.4 büyüdü.

    Reuters'ın 15 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankette büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 3.5'te kalması bekleniyordu.

    Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Önceki çeyrekte olduğu gibi iç talep ve kamu harcamalarının sürüklediği büyümeye önemli bir destek de stoklardaki artıştan gelmiş görünüyor. Net ihracat ise büyümeyi 3 puan aşağı çekici etkide bulunmuş. En olumsuz görüntü ise özel yatırımlarda, büyümeyi sınırlı da olsa negatif etkilemeye devam ediyor" dedi.

    TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 4.1 arttı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 2.1 arttı.

    TÜİK 2013 ilk çeyrek için daha önce 3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.9'a revize etti. TÜİK 2012 yılına ilişkin verilerde bazı revizyonlara gitse de bu daha önce yılın tamamı için açıklanan yüzde 2.2'lik rakamda değişikliğe neden olmadı.

    TÜİK verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.4'lük büyümeyi yurtiçi tüketim 3.4 puan, stok değişimleri 2.3 puan, devletin yatırım harcamaları 1.4 puan ,devletin nihai tüketim harcamaları 0.8 puan yukarı çekti. Büyümeyi özel yatırımlar 0.5, net ihracat ise 3 puan aşağı çekti.

    Verilere göre iktisadi faaliyet kollarına göre gerçekleşen yıllık büyüme oranları imalat sanayide yüzde 3.4, inşaatta yüzde 7.6, ticarette yüzde 5, ulaştırma ve haberleşme grubunda yüzde 3.3 ve mali kuruluşlarda yüzde 8.5 oldu.

    1998-2013 dönemi büyüme verileri

    1998 baz  yıllı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) serisine göre, 1998-2013 dönemindeki büyüme verileri şöyle:



    Çağlayan: 2013 büyümesi yüzde 3.5 civarında olur

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008'de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, "2009'un son çeyreğinden itibaren büyüyoruz. Yani 15 çeyrekten beri kesintisiz bir büyüme var" dedi ve ekledi:

    "2011 sonunda başlayan yavaşlamadan çıkış yavaş ilerliyor. 2013'te geçen yılki yüzde 2.2'lik büyümeden daha yüksek bir hızda büyüyeceğiz. Ancak yine de mevcut OVP hedefinin altında kalan bir oran göreceğiz. Ekonomi Bakanlığı olarak yüzde 3.5 civarında bir büyüme beklentimiz var" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow