hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık beklentilerin üzerinde

    Cari açık beklentilerin üzerinde
    expand

    Cari açık, Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 5.79 milyar dolar olurken, Ocak-Temmuz döneminde ise 42.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    TCMB verilerine göre 12 aylık kümülatif açık ise bir önceki aydaki 54 milyar dolardan 55.75 milyar dolara yükseldi.

    Bankacılara göre, cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesinde devam eden altın ithalatına karşın ihracatın aynı seviyede artmaması ve yaz mevsimine göre nispeten düşük seyreden turizm gelirleri etkili oldu.

    Cari işlemler açığının Temmuz ayında 5.3 milyar dolar olması bekleniyordu.

    Temmuz ayında cari açığın finansmanında ise net hata noksan kalemi ve TCMB rezervleri belirleyici oldu. Cari açığın 4.8 milyar doları net hata noksan kaleminden 1.76 milyar doları ise TCMB rezervlerinden finanse edildi.

    Net hata noktasanda 4.8 milyar dolarlık Temmuz ayı verisi bu kalem için yeni tarihi zirve oldu. Net hata noksan en son Eylül 1998'de 4.5 milyar dolarla rekor kırmıştı.

    Cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesi ardından veri öncesi 2.0160 seviyelerinde olan dolar/TL 2.0256'ya, sepet bazında TL ise 2.3474'ten 2.36'ya kadar yükseldi.

    Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Dış ticaret açığı, önceki aylarda olduğu gibi altın ithalatı kaynaklı artışın devam etmesine karşılık altın ihracatının gerilemesi ile, cari açıkta gözlenen kötüleşme eğiliminde en önemli faktör olurken, turizm gelir artış hızında gözlenen yavaşlama da etkiliydi" dedi.

    TCMB'den yapılan açıklamada yılın ilk yedi aylık döneminde cari işlemler açığının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 8 milyar dolar artarak 42.1 milyar dolara yükseldiği belirtilerek,

    "Aynı dönemde, cari işlemler açığında etkili olan dış ticaret açığı 7.642 milyar dolar artarak 48.6 milyar dolara yükselmiştir" görüşüne yer verildi.

    TCMB verilerine göre parasal olmayan altın kalemi altında izlenen altın ithalatı, bir önceki yılın ilk yedi ayına göre 5.47 milyar dolar artarak 11.09 milyar dolar olurken, altın ihracatı 4.57 milyar dolar azalarak 2.673 milyar dolar oldu."

    Yılın ilk yedi ayında yurtdışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, Temmuz'daki 1.82 milyar dolar net girişe rağmen, bir önceki yılın ilk yedi ayına göre 2.1 milyar dolar azalarak 6.76 milyar dolara geriledi.

    Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk yedi ayına göre 2.75 milyar dolar artarak 15 milyar dolara yükseldi.

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu hafta cari açığın yılın ikinci yarısında ilk yarıdan daha az olacağını ve cari açığın 60 milyar doların altında kalacağını öngördüğünü söylemişti.

    OVP'ye göre açığın 2013 yılında GSYH'nin yüzde 7.1'ine denk gelen 60.7 milyar dolar olması öngörülüyor. Reuters anketindeki beklenti ise cari açığın yıl sonunda 59 milyar dolar olacağı yönünde.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow