hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliye Bakanı Şimşek CNN TÜRK'e konuştu

    Maliye Bakanı Şimşek CNN TÜRKe konuştu
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maliye politikasında cari harcamaları sınırlayacak kamunun genişlemesini makul düzeye çekecek bir yaklaşım içinde olacaklarını söyledi.

    Mehmet Şimşek, canlı yayında CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

    IMF'nin gözden geçirme çalışmaları sonucunda yayımladığı raporda kamu harcamalarının kısılması gibi bazı haklı taleplerinin olduğunu belirten Şimşek, bazı alanlarda geleneksel bakış içinde kaldıklarını belirtti.

    Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışıyla ağırlaşan dış dengesizlikleri düzeltebilmek için Türkiye'nin mali ve para politikasını sıkılaştırmasını istedi.

    Türkiye'nin euro krizi, Ortadoğu'daki çalkantılar ve bunların enerji fiyatlarına yansıması gibi üç şokla karşı karşıya kaldığını belirten Şimşek, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda genişleme makul ama ihtiyaç duyulmayan alanlarda ama artık bizim disiplini oturtmamız lazım... Maliye politikasında cari harcamaları sınırlayacak, özelikle kamunun genişlemesini makul düzeyde devam ettirecek, makul düzeye çekecek bir yaklaşım düzeyine olacağız. IMF'nin haklı olduğu noktalar var, bu konularda çalışıyoruz. Geleneksel olduğu alanlar var, orada kendi çalışmalarımızı sürdüreceğiz... Nereden gelirse gelsin yapıcı tespitleri dikkate almamızdır" dedi.

    Kamu harcamalarıyla büyümenin sürdürülebilir bir büyüme olmayacağını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

    "Seçimler geliyor ama en büyük hata seçim öncesi popülizm tuzağına düşmek olur. Ak Parti döneminde en az yedi seçim yapıldı. Bütün bunlarda böyle bir yaklaşım içine girmedik. Biz bütçeyi seçim havasında hazırlamadık. En zor dönemde dahi gerekli tedbirleri aldık. Popülizm tuzağına düşmedik. Yerel seçimlere çok az zaman kaldı, bu tür beklentiler yanlış beklentiler... Bütçe açığı bu yıl hedeflediğimizin çok altında kalacak. İstesek elde ettiğimiz gelirleri harcayamaz mıydık?"

    Önümüzdeki üç yılı kapsayacak Orta Vadeli Program'ın yarın açıklanabileceğini kaydeden Şimşek, "Bütçe tasarısını Cuma günü TBMM'ye göndereceğiz" dedi.

    Yeni vergi yolda mı?

    Şimşek, "Bütçeyle birlikte üzerinde çalıştığımız (vergi anlamında) bir tedbir yok. Tedbir ihtiyacı var alırız, o kapıyı kapatmak istemiyorum" dedi.


    Yeni vergi var mı? İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...


    Şimşek, Eylül ayından itibaren uluslararası piyasalardan bono ve hisse senedi kanalıyla Türkiye'ye kaynak girişi olduğunu bildirdi.

    Sıcak para girişi


    Temellleri sağlam olan ülkelere para akışının devam edeceğini ifade eden Şimşek, cari açık dışında Türkiye'nin temelinin birçok ülkeden iyi olduğunu belirtti.

    ABD'deki bütçe krizi


    Şimşek, "ABD'de federal hükümetin kepenk indirmesi kısa vadede Türkiye için kötü olmayabilir" dedi. "Dolar düşer, petrol fiyatları gerileyebilir. Bunlar Türkiye için kötü şeyler değil" diyen Şimşek, ancak uzun vadede uzlaşı beklendiğini söyledi.


    "Dolar da petrol fiyatları da düşebilir" İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...


    POS'lu yazarkasa dönemi


    Şimşek, kayıtdışı ile mücadelede kritik oyuncu olan POS cihazlarına geçişte ertelemenin söz konusu olmadığını vurguladı.


    "POS'a geçişte erteleme yok" İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...


    "Zaten kademeli bir geçiş söz konusu ama daha fazla erteleme söz konusu olamaz" diyen Şimşek, kayıtdışı ile mücadelenin Türkiye için en az terörle mücadele kadar önemli olduğunu söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow