hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi üretimi eylülde yüzleri güldürdü

    Sanayi üretimi eylülde yüzleri güldürdü
    expand

    Sanayi üretimi eylülde yüzde 6,4 ile beklentilerin üzerinde arttı.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, arındırılmamış sanayi üretimi Ağustos ayında yaşanan beklenmedik daralmanın ardından, Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 ile beklentilerin üzerinde arttı.

    Reuters anketine göre artışın yüzde 4'te kalması bekleniyordu. Ancak ekonomistler, iş günü sayıları değişimleri nedeniyle sanayi üretiminin dalgalı bir seyir izleyebileceğini belirterek, Ağustos ayındaki sert düşüşün Eylül ayına ekstra toparlanma olarak yansıyabileceğini söylemişlerdi.

    Verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 5.8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki artış ise Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 oldu.

    Öte yandan, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki artış ise üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.7 oldu.

    Ağustos ayında sanayi üretimi arındırılmamış verilere göre yüzde 3 artış beklentilerinin aksine yüzde 1.3 daralmıştı. Bu daralmada bayram tatili nedeniyle çalışma iş günü değişimi etkili olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow