hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik Fonu'nun varlığı 68.4 milyar liraya ulaştı

    İşsizlik Fonunun varlığı 68.4 milyar liraya ulaştı
    expand

    İşsizlik Sigortası Fonu'nun ekim sonu varlığı 68.4 milyar liraya ulaştı.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İŞKUR İşsizlik Sigortası Fonu'nda 31 Ekim itibarıyla biriken toplam varlığın 68.4 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonunda 69.9 milyar lira olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan Çalışma Bakanlığı 2014 bütçe sunuşunda yer alan açıklamasında Çelik, "İŞKUR İşsizlik Sigortası Fonu, piyasa koşullarında etkin bir şekilde yönetilmekte olup, 31 Ekim itibarıyla fonun toplam varlığı 68.4 milyar liradır" dedi.

    Sunumda ayrıca, 2014 sonunda 79.5 milyar liraya ulaşmasının beklendiği belirtildi.

    Sosyal güvenlik açığı


    SGK'nın finansman açığı ile ilgili de bilgi veren Çelik, yıl sonunda gelirlerin 162.3 milyar lira, giderlerin ise 182.5 milyar lira seviyelerinde olacağını, yıl sonu finansman açığının 20.3 milyar lira dolayında beklendiğini söyledi.

    Çelik, gelecek yıl ise SGK gelirlerinin 180 milyar lira, giderlerinin 201.6 milyar lira, finansman açığının 21.6 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirtti.

    Geçen yıl yüzde 1.22 olan SGK açığının GSYH'ye oranının bu yıl sonunda yüzde 1.3; geçen yıl yüzde 10.79 olan SGK açığının bütçeye oranının ise yıl sonunda yüzde 11.1 olması bekleniyor.

    Aktif sigortalı sayısının 18.9 milyon kişiye, pasif sigortalı sayısının 9.8 milyon kişiye ulaştığını belirten Çelik, "Toplam nüfusun yüzde 98.9'una tekabül eden 74.8 milyon kişi sosyal güvenlik kapsamına alınmış bulunmaktadır" dedi.

    Halihazırda çalışıp çalışmamaktan bağımsız olarak; aktif sigortalılık, SGK'da aktif veya donuk bir prim ödeme kaydı olan kişi sayısını, pasif sigortalılık ise SGK'nın ödenek veya emekli maaşı gibi tahsisat sağladığı kişi sayısını ifade ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow