hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P'den flaş Türkiye kararı!

    S&Pden flaş Türkiye kararı
    expand

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S and P Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu teyit etti, görünümünü "durağan" olarak açıkladı.

    Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığının yarattığı risklere karşılık para politikasında esneklik ve mali büyümenin güçlü bir tampon sağladığını belirterek, Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak teyit etti, görünümü ise "durağan" olarak açıkladı.

    S&P "durağan" not görünümünün, bir yıl içinde kredi notunun artırılması ya da düşürülmesi ihtimalinin üçte birden az olduğuna işaret ederken maliye ve para politikasının seçimlerden bağımsız uygulanması halinde kredi notunda artışı değerlendirebileceğini de belirtti.

    S&P değerlendirmesinde, liradaki değer kaybının Türkiye'nin net borçlarındaki artışta etkili olduğu ifade edilerek, "Kısmen küresel koşullardaki değişimin de etkisiyle liradaki zayıflığın Türkiye'nin net dış borç pozisyonunun GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 62'ye yükselmesinde rol oynayacağını tahmin ediyoruz" denildi.

    S&P Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin bir kademe altında olan BB+ seviyesine Mart ayında yükseltmişti.

    S&P tarafından yapılan açıklamada yüksek cari açık nedeniyle Türkiye'nin dış kaynaklı risklere açık olduğuna dikkat çekilerek, "Türkiye'nin dış finansmana bağımlı, fakat esnek para politikası ve mali genişleme imkanı bulunması önemli tamponlar oluşturuyor" denildi.

    Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede değerlendiriyor.

    Türkiye'nin kredi notu üzerindeki kısıtlayıcı faktörün dış riskler olduğunu belirten S&P, "TCMB'nin verilerine göre kurumsal sektörün net kısa dış borç pozisyonu GSYH'nin yüzde 20'sine denk geliyor, yani Türkiye'deki...büyümenin, kur hareketlerine son derece hassas hale geldiğine işaret ediyor" dedi.

    Kredi notunda artış sağlayabilecek koşullar

    S&P maliye ve para politikasının gelecek iki yılda yapılacak üç seçimden bağımsız olarak uygulanması halinde Türkiye'nin notunu yükseltmeyi değerlendirilebileceğini belirtti.

    Raporda, "Otoriteler mali ve parasal politikaları seçim döngüsü konjonktüründen bağımsız olarak uygulamaya devam eder, dış borçlanmaya daha az bağımlı ve daha dengeli bir büyümeye destek olursa, Türkiye'nin kredi notunu artırmayı değerlendirebiliriz" denildi.

    Kuruluş işgücü ve yatırıma destek olacak yapısal reformların Türkiye'nin büyüme potansiyeline ilişkin tahminini "belirgin" derecede revize etmesine neden olursa not artışını değerlendirebileceğini de ifade etti.

    S&P Türkiye'de gayrı safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 3, gelecek yıl için ise yüzde 3.6 büyüyeceğini tahmin ediyor.

    S&P Türkiye'nin dış bağımlılığını artıracak gelişmeler ve dış borçlanma maliyetlerindeki artışın ise kredi notunun indirilmesine neden olabileceğini belirtti.

    Raporda, "Kredilerin GSYH'ye oranı daha da artmaya devam eder cari açık belirgin bir şekilde açılır, Türk ekonomisinin dış bağımlılığı belirgin bir şekilde artış gösterirse kredi notunda indirimi değerlendiririz" denildi.

    S&P Türkiye'nin kredi notunu "sözleşme olmaksızın" değerlendiriyor. Hazine Müsteşarlığı'nın Moody's ve Fitch ile değerlendirme anlaşması bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow