hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar'da 1,96'nın altı zor

    Dolarda 1,96nın altı zor
    expand

    ABD'de borç tavanı konusunda kısa vadeli olsa da bir çözüm bulunması sonrası geçen hafta gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

    ABD Kongresi'nin kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusundaki tasarıyı onaylamasının ardından dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerinde olduğu gibi TL karşısında da değer kaybetti.

    ABD'de borç tavanı sorunu konusunda anlaşmaya varılmasının ardından geçen perşembe günü 1,9606'ya kadar gerileyen dolar/TL paritesi böylece 5 Eylül'de gördüğü tarihi zirvesi olan 2,0839 seviyesine göre yaklaşık yüzde 6 oranında değer kazanmış oldu.

    Dolar/TL paritesinde 100 günlük hareketli ortalama olan 1,9583 seviyesinin güçlü destek, 1,9960 seviyesinin ise direnç seviyesi olarak takip edileceğini belirten analistler, 1,9583 destek seviyesinin aşağı yönlü kırılmasının kısa vadede mümkün olmadığını ve dolar/TL'nin geniş bir bantta 1,9500-2,00 aralığında hareket etmesini beklediklerini ifade ediyor.

    ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, dolar/TL'deki yükselişin sınırlı kalacağını düşündüğünü belirterek, dolar/TL'de 1,9850 seviyesinin çok önemli bir seviye olduğunu ve eğer 1,9850 seviyesi kırılırsa tekrardan 2,00 seviyesinin denenebileceğini söyledi.

    Gelecek günlerde dolar/TL'de hareketin biraz daha sakin seyredeceğini kaydeden Metin, şunları aktardı:

    "Dolar/TL'nin kısa vadede 1,9500 ile 1,9850 arasında bir bantta hareket edeceğini düşünüyorum. Şu anda dolar/TL'de 1,9850-1,9900'un üzerine bir hareket beklemiyorum. 100 günlük hareketli ortalama olan 1,9583'ün aşağı yönlü kırılması için çok pozitif haberlerin gelmesi lazım. Ama çok pozitif bir beklenti oluşturacak bir durum yok.

    Yarın ABD'de açıklanacak eylül ayı tarım dışı istihdam verisi, Fed'in parasal genişlemeden çıkışının daha da ileri bir tarihe erteleneceğini piyasaya ihtimal olarak getirirse o zaman dolar/TL'de hızlı bir aşağı geri çekilme olabilir. Ama şu anda 1,9580 seviyesinin kırılıp hızlı şekilde aşağı gelmesi için bir neden görmüyorum.

    Bu yıl sonuna kadar ise dolar/TL'de 2,00 seviyesinin üzerini beklemiyorum. Dolar/TL 1,95-2,00 bandında sıkışacaktır. Büyük ihtimalle yıl sonuna doğru Merkez Bankası'nın beklentisi ölçüsünde dolarda biraz daha gevşeme öngörebiliriz."

    "TL üzerinde baskı devam edebilir"

    Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer ise, Kurban Bayramı'nda 1,9606 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL paritesinin haftanın ilk işlem gününe 1,97'nin üstünde başlamasının dikkati çekici olduğunu belirterek, "Bu doğrultuda enflasyondan iyi haber gelmedikçe ve/veya global para politikalarına bağlı olarak yabancı girişleri canlanmadıkça, TL üzerinde baskı devam edebilir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow