hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar haftaya nasıl başladı?

    Piyasalar haftaya nasıl başladı
    expand

    Suriye'ye müdahalenin gecikebileceği beklentisi ve döviz piyasasına ortak müdahale edebileceği olasılığı ile TL güne değer kazancı ile başladı.

    ABD öncülüğündeki ülkelerin kısa süre içinde Suriye'ye bir askeri müdahalede bulunacağı yönündeki endişelerin azalması ve gelişmekte olan ülkelerin döviz piyasasına ortak müdahale edebileceği olasılığı ile TL güne değer kazancı ile başladı.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale için Kongre'nin desteğinin bekleneceğini açıklamasının ardından olası bir müdahalenin gecikmesi de kısa vadede risk iştahını destekleyen bir gelişme oldu.

    İstisnai gün ilan edildi


    Bankacılar bugün piyasada yön belirleyici ana gelişmenin ise TCMB'nin uygulayacağı istisnai gün ve olası yeni politikalarının olacağını söylediler. TCMB bugünü geçen haftadan istisnai gün ilan etti.

    HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Suriye'ye olası bir askeri operasyon ihtimalin azalması küresel mali piyasalarda bir miktar toparlanmaya neden olmuş durumda. TCMB tarafından istisnai gün ilan edilen bugün de yine TCMB tarafından açıklanması beklenen müdahale yöntemi yakından takip edilecek" dedi ve ekledi:

    "Ancak, bugünün istisnai gün ötesinde bir anlamı var. Başkan Başçı'nın aynı açıklamasında ima ettiği üzere TCMB'nin bugün döviz piyasasına müdahale anlamında yeni bir manevra aracı tanıtması bekleniyor. Başkan Başçı'nın sinyallerini verdiği bağlamda döviz rezervlerinde sınırlı bir kayıp ile güçlü bir etki doğurmasını beklediği müdahale aracını piyasalar da merakla bekliyor. Bu beklenti sabah saatlerinde dolar/TL kurunun 2.02'ye kadar gerilemesine yol açmış durumda."

    TCMB Başkanı Erdem Başçı, Pazartesi günü için açıkladıkları ek parasal sıkılaştırmanın önümüzdeki dönemdeki döviz satışları için de bir örnek olacağını da açıklamıştı.

    Başçı, "Pazartesi bir gün ek sıkılaştırma olacak. Orada en az 100 milyon dolar satıyoruz... Pazartesi günü uygulama dikkatle izlenmeli. Örnek olarak koyduk... Pazartesi günü açtığımız seviyeye göre karşılaştıracağız yeterince başlangıç noktasına yakınsa ya da hafif değer kazanmış ise bir miktar daha değer kazandıracağız yani 100 milyon doları sürpriz bir şekilde gün içersinde artıracağız" dedi ve ekledi:

    "Yani 100 milyon dolardan daha çok satacağız ve daha çok değer kazanacak. Ama değer kaybettiyse sorun değil, 100 milyon dolar satacağız. Asimetrik olarak likidite sağlayacağız. Bu şu demek değer kazanırsa hakikaten iyi değer kazanacak. Kaybederse ise sisteme döviz likiditesi vermiş olacağız. Bu bir örnek sadece."

    Bugün piyasalarda açıklanacak Ağustos ayı PMI verileri beklenirken ABD'de ise piyasa Labour Day tatili nedeniyle kapalı olacak.

    Öte yandan Hindistan, off-shore döviz piyasasına koordine müdahale etmek için diğer gelişmekte olan ülkelerden destek arıyor. Ancak söz konusunu müdahalede kritik bir ülke olan Brezilya böyle bir planın içinde şu an yer almadığını açıkladı. Hindistanlı üst düzey bir yetkili, 30 Ağustos'ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Hindistan'ın Brezilya dahil birkaç gelişmekte olan ülke ile kısa sürede döviz piyasasına müdahale için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

    Dolar

    Geçen hafta 2.0730'a kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL Perşembe günü akşam saatlerinde 2.0295/2.0306 seviyesindeydi. Kur bu sabah 08:38 itibarıyla ise 2.0230/2.0235 seviyesinden güne başladı.

    Sepet bazında TL ise geçen hafta tarihi zirvesi olan 2.4194 seviyesini gördükten sonra Perşembe günü akşam saatlerinde 2.3571 seviyesine geriledi. Sepet bazında TL bugün ise güne 2.3430 seviyesinden başladı.

    Geçen hafta boyunca TCMB'nin mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan Fed kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye'ye kısa sürede askeri müdahale endişeleriyle TL sert değer kaybetmiş gelişmekte olan ülke piyasalarından negatif ayrışarak Hindistan'ın ardından en kötü performans gösteren para birimi olmuştu.

    Ancak Suriye'ye askeri bir müdahale ihtimalinde ise ABD Merkez Bankası'nın da tahvil alımlarını azaltmak için acele etmeyebileceği beklentileri geçen haftanın son işlem günlerinde gelişmekte olan para birimlerindeki satışı bir miktar azalttı. TL de bu beklentilere paralel tarihi zirvelerinden geri döndü.

    Tahvil/bono piyasasında ise 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilde Perşembe günü spot kapanışta yüzde 9.58 valörlüde yüzde 9.78 seviyesindeydi.

    Öte yandan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz Perşembe günü spot kapanışta yüzde 10.11 valörlüde kapanışta yüzde 10.24 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow