hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL güne değer kazancı ile başladı

    TL güne değer kazancı ile başladı
    expand

    Lawrence Summers'ın FED başkan adaylığından çekilmesi ve azalan Suriye gerginliğiyle TL güne değer kazancı ile başladı.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) başkan adaylarından Lawrence Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından Fed'in aşırı gevşek para politikasının devam edeceği beklentisi ve Suriye gerginliğinin azalmasıyla gelişmekte olan ülke para birimleri gibi TL de güne değer kazancı ile başladı.

    Piyasalar Summers'ın nicel gevşeme gibi agresif politikalara diğer Fed başkan adayı Janet Yellen kadar bağlı olmadığını ve para politikasının daha çabuk daraltılması yönünde politikalar uygulayacağını düşünüyorlardı.

    Hafta sonunda Rusya ve ABD arasında Suriye hakkında varılan anlaşma da piyasalardaki risk iştahını destekledi. Anlaşma ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bir hafta içinde kimyasal silah envanterini açıklaması ve gelecek yılın ortasına kadar bütün silahların uluslararası denetçiler tarafından ortadan kaldırılmasını öngörülüyor.

    Cuma akşamı saat 1825'te 2.0290 seviyesinde işlem gören dolar/TL, hafta sonu 1.9963'e kadar geriledikten sonra bugün TSİ 0830'da 2.0065/2.0085 seviyesinden güne başladı. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.3435 seviyesindeydi.

    TCMB'nin likidite politikaları piyasada yakından izlenmeye devam ederken, TCMB'nin bugün uygulayacağı tek günlük ek sıkılaştırma ve döviz satım ihalesi de piyasada takip edilecek.

    TCMB bugün en az 160 milyon dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirecek. Öte yandan, TCMB'nin ortalama fonlama faizi de Başkan Erdem Başçı'nın işaret ettiği yüzde 6.75-7.75 bandının altında seyretmeye devam ediyor. Cuma günü yüzde 6.32 olan fonlama maliyetinin bugün ek sıkılaştırma ile bir miktar yükselmesi bekleniyor.

    Bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddelerinin ise TCMB ve Fed faiz kararları olacağını belirttiler.

    Reuters anketine göre, Fed'in bu hafta yapacağı toplantıda aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltmaya başlayacağını açıklaması bekleniyor.

    TCMB'nin ise politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandı ile TL cinsi zorunlu karşılıkları (ZK) sabit tutması beklenirken; bazı katılımcılara göre rezerv opsiyon katsayısı (ROK) ve döviz cinsi zorunlu karşılıklarda indirim olasılıklar arasında.

    Bugün ise, piyasada etkili olması beklenmese de Haziran dönemine ilişkin işsizlik verileri ve Temmuz-Ağustos dönemi bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek.

    Cuma günü gösterge tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.17, valörlüde yüzde 9.13 seviyesindeydi. 10 yıl vadeli tahvilde ise ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.78, valörlüde yüzde 9.77 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow