hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alevileri kızdıran karardan geri adım

    Alevileri kızdıran karardan geri adım
    expand

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Tunceli'de alevilerin kutsal mekanı Gola Çetu Parkı'nın yıkım kararı ile ilgili konuştu. Eroğlu, "Onların kutsal ve mukaddes gördükleri alanları korumak boynumuzun borcudur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    24 TV'de Hakan Çelik'in programına konuk olan Eroğlu, Tunceli'de aleviler için kutsal sayılan Gola Çetu Parkı'nın baraj gölü sahasında olduğu için yıkılacağı iddialarıyla ilgili soruları cevapladı.

    "Konunun takipçisiyiz" diyen Eroğlu, "vatandaşların hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Bazı yerlerde kutsal su diyorlar, orayı koruyoruz, park haline getiriyoruz, bakımını yapıyoruz. Bununla ilgili dsi'ye gerekli talimatı verdim. Hassasiyet olan yerleri koruma altına alıyoruz" dedi.

    "Davadan vazgeçtiklerini açıklasın"

    Bu arada Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin ise, Gole Çetu'nun yıkılmayacağını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Bakan Veysel Eroğlu ve DSİ'ye çağrıda bulunarak, "Eğer samimilerse, açtıkları davadan vazgeçtiklerini açıklamalıdırlar. Oysa hala hukuki süreç devam ediyor ve davadan vazgeçilmiş değil, biz üstü kapalı söylemleri ile bu sorunun çözüleceğini düşünmüyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, kent merkezinin girişinde bulunan ve Aleviler'in kutsal mekanı Gola Çetu ziyaretiyle aynı adı taşıyan parka mahkemenin verdiği yıkım kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

    Belediye Başkanı Edibe Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Bakan Veysel Eroğlu'nun açıklamasını da hatırlatarak, "Eğer Aleviler'in hassasiyetlerini korumakta samimilerse, açtıkları davadan vazgeçtiklerini açıklamalıdırlar" dedi.

    Şahin, şöyle dedi: "Mahkemenin yıkım kararı basında yer aldıktan sonra ve tepkilerin artması sonrası DSİ Basın Müşavirliği tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada sözü edilen alanda Cemevi ve halka açık park alanı bulunduğundan buranın halka açık alan olarak kalması için ve buranın Tunceli Belediyesi ya da Özel İdare Genel Sekreterliği'ne devredilmesi için çalışmaların yürütüleceği belirtilmiş. Bu sanırım yeni bir girişim. Biz bu alanın Belediyeye devredilmesi için birçok dava açtık ama DSİ buna karşı durdu ve devredilmesini engelledi. Şu an devam eden bir hukuki süreç var. Ama biz inanıyoruz ki bu yanlışı yapanlar yanlışlarından dönerler ve halk kutsal mekanlarında ibadetlerini yapmaya devam eder.

    Madem DSİ bu konuya olumlu bakıyor neden buranın yıkılması için dava açtı? Bu konuda bir açıklama yapmalıdırlar. Biz şunu görmek ve bilmek istiyoruz. Madem DSİ ve bakanlık, Aleviler'in kutsal yerlerine dokunulmayacağını açıklıyorsa, açtıkları davadan vazgeçtiklerini açıklamalıdırlar ve mahkemeye başvuru yaparak davayı geri çekmelidirler. Ama şu ana kadar böyle bir girişimleri henüz olmadı. Eğer bu konuda samimi davrandıklarını ispatlamak istiyorlarsa tek çare açtıkları davadan vazgeçtiklerini halkımıza ve Türkiye halkına açıklamalıdırlar. Oysa hala hukuki süreç devam ediyor ve davadan vazgeçilmiş değil, biz üstü kapalı söylemleri ile bu sorunun çözüleceğini düşünmüyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow