hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da gece boyu çatışma

    İstanbulda gece boyu çatışma
    expand

    Hatay'daki ODTÜ destek yürüyüşünde hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto etmek isteyenlere polis müdahale etti. İstanbul'un birçok noktasında çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

    Taksim Dayanışması ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan çağrıyla bugün Taksim Meydanı’nda saat 19.00’da Hatay’daki gösterilerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan için karanfilli anma ve basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

    Polis saat 18.00’dan itibaren güvenlik önlemi alarak Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı’nı kapattı.

    İstiklal Caddesi girişinde de önlem alan polis, ellerinde karanfillerle bekleyen yaklaşık 50 kişilik grubun sloganlar atması üzerine kol kola girerek müdahale etti.

    İstiklal Caddesi'nde biber gazı

    Bu sırada ellerinde “Ahmet Atakan ölümsüzdür. AKP’den hesap soracağız" yazılı pankart taşıyan yaklaşık bin kişilik grup sloganlar eşliğinde İstiklal Caddesi'nden Taksim'e yürümek istedi. Çevik kuvvet grubu biber gazıyla dağıttı. Grup ara sokaklara çekilerek polise direndi.  

    Ara sokaklara atılan yoğun biber gazı nedeniyle bazı vatandaşların nefes almakta zorlandı.

    Başından vuruldu

    Müdahale sırasında isminin Melih Dalbudak olduğu öğrenilen bir kişi, İnsan Hakları Derneği'nin bulunduğu sokağın yakınlarında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vuruldu.

    Alman Hastanesi'ne kaldırılan Dalbudak'ın ameliyata alınacağı öğrenildi.

    Cihangir'de 20 gözaltı

    Hatay'daki protestoda ölen Ahmet Atakan için eylem yapan 20 kişi gözaltına alındı.

    Beyoğlu Cihangir'de dün gece izinsiz gösteri yaparak ateş yakan, polise taş atıp mukavemette bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 20 kişi,
    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi'ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

    Şüphelilerin, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

    Vekillerden oturma eylemi

    Öte yandan CHP milletvekilleri Melda Onur ve Müslim Sarı, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile bağımsız milletvekili Levent Tüzel, beraberindeki grupla, Ahmet Atakan'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili basın açıklaması yapmak ve karanfil bırakmak için Taksim Meydanı'na çıkmak istedi.

    Ancak Fransız Konsolosluğu önünde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, caddeyi kapatarak, grubun meydana çıkışına engel oldu.

    Milletvekilleri, sadece kendilerine izin verilmesi ve grubun çıkışınının engellenmesini protesto ederek, gruptakilerle birlikte yaklaşık bir saatlik oturma eylemi yaptı.

    Burada gazetecilere açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, yaşananları protesto ettiklerini belirterek, "Zulmün de bir sınırı vardır. Bu halka uygulanmadık zulüm bırakmadılar ama bu halk korku duvarını aştı. Gezi direnişi bunların boğazında bir yumru oldu. Ne yutabiliyorlar, ne tükürebiliyorlar" dedi.


    Kadıköy'den gelenlere müdahale

    Akşam saat 19.00 sıralarında Kadıköy Altıyol'daki Boğa Heykeli önünde toplanan grup sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yaklaşık 2 bin kişiden oluşan grup Söğütlüçeşme Caddesi üzerinden Kadıköy İskelesine doğru yürürken, Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto sloganları attı. Grup caddede bir müddet yürüdükten sonra kısa bir süre oturma eylemi yaptı.

    Oturma eylemi sırasında Hatay'daki gösterilerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan ve Gezi Parkı olaylarında ölenlerin isimlerini tek tek okuyup slogan attı. Grup daha sonra yürüyüşe devam edip Kadıköy İskelesine geldi. Grup buradan Taksim'e gitmek üzere vapura bindi, ancak gemi kaptanı gruptakilere geminin yolcu kapasitesini doldurduğunu söyleyerek fazla kişi binmemesini istedi. Buna rağmen gruptakilerden bazıları vapura binmeye devam etti. Tıka basa dolan vapur Karaköy iskelesine doğru hareket etti. Karaköy'e gelen vapurlardan inen eylemciler Taksim'e doğru ürümeye başladı.

    Sloganlar atarak ilerleyen eylemcilerin önünü Taksim'e çıkan Refik Saydam Caddesi girişinde çevik kuvvet ekipleri kesti. Eylemcilerin Taksim'e çıkma ısrarının ardından çevik kuvvet ekipler göstericilere gaz bombası atarak müdahalede bulundu.

    Küçük gruplar halinde İstiklal Caddesi'ne ulaşmayı başaran kalabalık ara sokaklarda gecenin geç saatlerine kadar polisle çatıştı.


    11 kişi gözlatına alındı

    Yaklaşık bin kişiden oluşan bu grup vapurlarla Taksim'e giderken, yine Altıyol'da toplanan başka bir grupta aynı güzergahta sloganlarla yürüyüş düzenledi. Gruptakiler Kadıköy meydana kadar yürüdükten sonra tekrar Altıyol'a çıkıp Bahariye caddesi üzerinden yürüyüşlerine devam etti. Ardından grubun büyük bir kısmı dağılırken yaklaşık 150 kişik bir grup ise Altıyol Söğütlüçeşme Caddesi'ni kullanarak Kadıköy Hasanpaşa'da bulunan AK Parti İlçe binasına yürümek istedi. Polis bun a izin vermedi. Dağılmayan gruba polis biber gazı ile müdahale etti. Eylemciler ise Söğütlüçeşme Caddesi ve ara sokaklarına barikatlar kurarak polis müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Yüzleri maskeli grup kurdukları barikatları ateşe verdi. Yakılan ateşi söndürmek için polis panzer ve TOMA ile su sıktı. Polis eylemcileri ara sokalara kadar kovaladı. Çıkan olaylarda polis 11 kişiyi göz altına aldı.


    Taksim'de gazetecilere polis müdahalesi


    Taksim'de yaşanan olaylar sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Polisin göstericileri gözaltına alması sırasında bazı vatandaşlar gözlatına alınan kişileri polisin elinden almaya çalıştı. Bu sırada görüntü almak isteyen kalabalık bir basın grubuna sivil ve çevik kuvet polisleri müdahale etti. Basın mensupları, fotomuhabirleri ve kameramanlar kalkanlarla uzaklaştırıldı. Arbede sırasında bir basın mensubu kolundan yaralandı. Yaralı gazeteci arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü. O anlar DHA kamerasına işte böyle yansıdı.


    Gazi Mahallesi'nde polis müdahalesi


    Hatay'da Ahmet Atakan'ın hayatını kaybetmesini protesto etmek isteyen bir grup, Sultangazi İsmet Paşa Caddesi'nde eylem yaptı. Çöp konteynerlerini devirip barikat kuran ve barikatı ateşe veren kalabalık, Gazi Mahallesi İsmet Paşa Caddesini trafiğe kapattı. Bunun üzerine polis biber gazı ve tazyikli su ile yüzleri maskeli gruba müdahale etti. Polisin müdahalesine göstericiler molotof, taş ve şişe atarak karşılık verdi. Cadde üzerinde polis-eylemci çatışması devam ediyor.

    Barikat kurup caddeyi kapattılar
     

    Beyoğlu Örnektepe Mahallesi'nde yüzleri maskeli bir grup cadde üzerine barikat kurup, barikatı ateşe verdi. İstiklal Caddesi ve ara sokaklarında polis-eylemci gerginliği devam ederken, Örnektepe Mahallesi'nde yüzleri maskeli bir grup Etibank Caddesi üzerine çöp konteynerleri ve banklarla barikat kurup, barikatı ateşe verdi. Sloganlar atarak caddeyi trafiğe kapatan eylemcilerin bekleyişi devam ediyor.

    TOMA önünde kayıp eylemi


    Taksim'deki olaylar sırasında Necmi Bulut adlı bir vatandaş 10 yıldır kayıp olduğunu iddia ettiği ağabeyi Nazmi Bulut için eylem yaptı. Taksim'deki olayları görüntülemek üzere orada bulunan basın mensuplarından yardım isteyen Necmi Bulut üzerine giydiği kayıp ilanıyla TOMA'nın önünde eylem yaptı. Ağabeyi Nazmi Bulut'tan kayıp olduğu 10 yıl içerisinde birkaç kez haber alabildiğini belirten Necmi Bulut, yetkililerden yardım isteyerek, "Ağabeyimin bulunmasını istiyorum, başka hiçbir amacım yok" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow