hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Henry Ford'un 90 yıl önce kaçırdığı fırsat!

    Henry Fordun 90 yıl önce kaçırdığı fırsat
    expand

    Modern Çin'in babasının 1925 yılında Henry Ford'a bir mektup yazarak yardım istediği ancak Ford'un bunu reddettiği ortaya çıktı. Aradan geçen 90 yılın ardından Ford şimdi Çin için ikinci bir şans istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mektuba göre Nasyonalist Parti'nin kurucusu Sun Yat-Sen, Henry Ford'u ülkede yeni bir endüstri sistemi kurulmasına yardım etmesi için çağırdı.

    Yat-Sen'in bu mektubu yazmaktaki amacı ise 1644'ten 1911'e kadar Çin'de hüküm süren Qing Hanedanlığı yönetiminin etkilerine son vermekti.

    1924 yılında yazılan mektupta şöyle deniliyordu:

    "Amerika'da yaptığınız harikulade işleri okudum. Benzer işleri Çin'de de yapabileceğinizi düşünüyorum. Amerika'da yaptıklarınız daha çok bireysel olmuştur. Ancak Çin, size ve zihninize kalıcı bir endüstriyel sistem kurmak için fırsatlar sunabilir."

    Ekonomik gelişme olmadan Çin, olası bir savaşta (II. Dünya Savaşı) zor durumda kalacaktı. Yat-Sen bu yüzden Ford'un yardımına ihtiyaç duydu.

    Mektup şöyle devam etti:

    "Sizi bizzat Güney Çin'e davet ediyorum çünkü, bana göre sizin gibi dinamik çalışanlarla çok daha fazla umut var.!"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Henry Ford sekreterinden bu teklifi reddeden bir mektup yazmasını istedi. Mektupta kısaca "bay Ford'un yakın gelecekte Çin'i ziyaret etmek gibi bir planı yok" denildi.

    New York Times ise bunu Ford için kaçan bir fırsat olarak yorumladı. Gazetede konuyla ilgili yer alan haberde bugün General Motors'un Çin'de ABD'den daha çok Buick sattığını vurgulayarak Henry Ford'un 90 yıl önce gelen bu teklifi redderek büyük bir fırsatı teptiğini yazdı.

    Ford'un bu mektubu bugün ortaya çıkarmasında ise Hong Kong'da girilen taksi ihalesi etken oldu.

    Hong Kong'da bulunan 18 bin taksinin hemen hemen hepsi Toyota, dış bölgelerde ise Nissan hakim. Ford şimdi Valencia'da üretilen Transit Connect'le bu pazara girmeyi deniyor.

    Aslında bir doktor olan Sun Yat-sen 1912 yılında Çin'in ilk başkanı olmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow