hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kötü anıların "acısını silen" mucize ilaç!

    Kötü anıların acısını silen mucize ilaç
    expand

    İnsanların en büyük sıkıntısı olan kötü anıların acılarıyla yaşamak zorunda olmak, deneylerde başarısı kanıtlanan mucizevi bir ilaç sayesinde tarihe karışabilir.

    Fransa'nın Toulouse kentindeki Travmatik Stres Laboratuarı'ndan bilimadamlarının 2007'den bu yana üzerinde çalıştığı ilaç, kötü anıların etkisini azaltabildi.

    Migren tedavisinde kullanılan bir molekülden yola çıkarak geliştirilen "propranolol", alındıktan 1,5 saat sonra yaklaşık 40 kişide, terleme, kalp çarpıntısı gibi kötü anıların tetiklediği psikolojik tepkilerin azalmasını sağladı.

    Haftada bir düzenlenen seanslar öncesinde ilacı içenlerden strese neden olan olayı bir kağıda yazmaları istendi. 6 seans sonra, hastaların yüzde 70'i tamamen stresten kurtuldu.

    Araştırmaya imza atan bilimadamlarından Phillipe Birmes, travma mağdurlarının anılarını hatırladığını ancak ilaç sayesinde artık "acı çekmediklerini" vurguladı.

    Toulouse kentinde 21 Eylül 2011'de petrokimya maddeleri üreten AZF fabrikasında meydana gelen patlamaya şahit olan kişiler üzerinde test edilen ilacın, travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinin azalmasını sağladığını belirten Birmes, bu kişilerin artık alışveriş yapabildiklerini ya da örgü örebildiklerini belirtti.

    Halen deneylerin devam ettiğini vurgulayan Birmes, ucuz ve 6 seansta etki gösterebilen ilacın birçok hasta için umut ışığı olduğunu ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow