hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İntihar eden kanser hücreleri...

    İntihar eden kanser hücreleri...
    expand

    Kanser hücrelerini öldürecek ya da frenleyecek protein türleri, kanser hücresini intihar ettiren moleküller... Kanser araştırmalarında sınırları zorlayan dünya devi Gentech'in üzerinde çalıştığı tedavilerden bazıları. CNN TÜRK'ten Emine Munyar, Genentech'in çalışmalarını yerinde inceledi.

    Angelina Jolie'den Ankaralı Şengül Bel'e, kansere genetik yatkınlık nedeniyle ağır ameliyatlar olan kadınları konuşuyoruz. Ama kanser sözkonusu olunca, ameliyat tek tedavi değil. İlaçla tedavide de büyük adımlar atılıyor. CNN TÜRK'ten Emine Munyar, Türkiye'den bir grup gazeteciyle birlikte, kanser araştırmalarında sınırları zorlayan Genentech şirketinin konuğu oldu.

    Kansere karşı geliştirilen ilaçların temelinde artık genetik DNA'ların deşifresi ve kişiye özel tedaviler var. ABD'nin San Francisco kentindeki Genentech şirketi, araştırma ve ilaç geliştirmede bir dünya devi. Şirketin beyin takımı, özellikle kanserle mücadelede kullanılan gen teknolojisi ve biyoteknoloji  dünyasının sırlarını anlattı.

    Genentech Başkan Yardımcısı Stuart Lutzker, "Bağışıklık sistemini hedefleyen terapiler üzerine odaklanıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz tedavi yöntemi böbrek, akciğer ve cilt kanseri gibi hastalıklarda bağışık sistemini güçlendirerek kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlıyor. Bu çok yeni olan gelişme bizi çok heyecanlandırıyor" dedi.

    37 yıl önce kurulduğunda, dönemin ilk biyoteknoloji şirketi olan Genentech, bugün yaklaşık 100 milyar dolarlık bir ilaç araştırma devi. İnsan proteinini ilk üreten, DNA teknolojisini kullanarak insülini klonlayan şirket. Şu anda, klinik geliştirme aşamasında, yani yeni ilaç olmaya aday  30 yeni moleküler madde üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

    Stuart Lutzker, "Yeni geliştirdiğimiz tedavide kanser ilacını direkt kanser hücresine taşıyoruz. Böylece sadece kanserli hücreler öldürülüyor. Normal hücreler zarar görmüyor" diye konuştu.

    Şirket kampüsünde Nobel ödülüne aday olmuş, "rock-star" muamelesi gören bilim insanları var. Kanser tümörlerinin şifresini çözmek için ilginç yöntemler deneniyor. Örneğin, "Çin hamsterı" gibi memeliler ile bazı böceklerden alınan hücreler biraya getiriliyor. Kanser hücrelerini frenleyebilecek ya da öldürebilecek protein geliştiriliyor.

    Genentech'in geliştirdiği ve deneme aşamasındaki yeni ilaç adayları arasında, kanser hücresini intihar ettiren moleküller de var.

    Bu yeni moleküllerden ikisi, kronik lenfosit lösemi ile akciğer kanserinin tedavisine yönelik potansiyel ilaçlar olarak dikkat çekiyor ve Genentech yöneticileri gelecek için umutlu konuşuyor. Lutzker, "Örneğin meme kanseri. Her iki memede de kanser türü çok agresif bir kanser türüydü. Standart kemoterapi tedavisi işe yaramıyordu. Yeni geliştirdiğimiz ilaçla büyük başarı sağladık. Umudumuz diğer kanser türlerinde de aynı başarıyı göstermek" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow